Beviljad hemtjänst 
ska vara en rättighet

Övrigt2013-06-04 05:00

Fler väljer privatdriven hemtjänst i Gnesta. Problemen för den kommunala hemtjänsten fortsätter. För att valfrihetssystemet ska fungera, måste kommunens hemtjänst kunna konkurrera med kvalitet.

Först av allt är det märkligt att privata och kommunala utförare har olika förutsättningar (SN 3/6). Det må vara en följd av preliminära regler när valfriheten infördes, men i längden är det ohållbart. Konkurrensen kräver likvärdiga villkor. Därför har kommunen nu lovat att justera reglerna. Just den åtgärden framstår i sammanhanget som det relativt enkla. Att majoriteten i budgeten missbedömt behovet av hemtjänst – och därför budgeterat för lågt, bör också kunna hanteras.

Det svåra, och mer allvarliga, är de erkända problemen inom kommunens hemtjänst, som berör mer än bara pengar. Det handlar bland annat låg kvalitet, lednings- och styrningsproblem och lokaler med mera. Omfattningen ledde till att socialnämnden i höstas tvingades ta beslut om att hänvisa nya hemtjänsttagare till andra utförare. Åtgärden stötte på ideologisk patrull och hotade att spräcka det rödgröna styret. Beslutet togs tillbaka och allt fortsatte som tidigare.

Politikens väl och ve gick före vårdtagarnas – och troligen även personalens. Det hade nog varit lättare att genomföra förändringar om nämndens beslut om avlastning hade fått stå kvar. Å andra sidan har alla hemtjänsttagare haft kvar friheten att välja – och andelen som väljer privata utförare ökar.

Det är lätt att förstå socialnämndens ordförande Birgitta Brus (S) förvåning när hon får veta att nästan var tredje beviljad hemtjänsttimme inte utförs av den kommunala hemtjänsten. Av besparingsskäl. Att konsekvent dra in på det som är vårdtagarens rättighet är en märklig prioritering.

Hemtjänsten ska vara effektiv – sett till såväl kostnad som tid – men den som har beviljats ett visst antal timmars hjälp i hemmet ska också få det. Annars bör man ändra själva grunden för att vad som anses vara behov av hemtjänst.

Den onda cirkeln, som oppositionens Ingrid Jerneborg Glimne (M) kallar det, måste brytas. Ekonomiska och interna problem måste hanteras utan att lasta över bördan. Det är ju inte kommunens hemtjänstmottagare som är ansvariga för att verksamheten har problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om