Bilderna som plockas bort ur skyltfönstret

Hur viktig är bilden av en skola? Så viktig att man måste dölja dess skavanker? Frågorna är relevanta sett till det som uppmärksammades i lördagens SN (5/2).
Att miljöenhetens besvärande bilder från de kommunala skolorna i Nyköping plockades bort ur ett officiellt material, är en balansgång på slak lina.

Övrigt2011-02-07 05:00

Samtidigt som kommunen är en kontrollmyndighet är den också de lokala friskolornas konkurrent. Det är när de två rollerna stöter på varandra som det avgörs om offentliga företrädare är mogna uppgiften.

När miljönämndens ordförande Lina Strömstedt (MP) väljer att ta bort de mindre smickrande bilderna ur materialet, anser hon sig säkert göra det av rationella skäl. Granskningen var generell och syftar inte till att peka ut enskilda enheter, och så vidare. Hon kan förklara för sig själv varför det görs, utan att peta i den mer jobbiga sidan av beslutet. Men vare sig hon vill det eller inte, så gör hon samtidigt den kommunala skolans marknadsföring en tjänst.

Det kommunala politiker- och tjänstemannaansvaret är tudelat. De folkvalda är på samma gång huvudmän för grundskoleverksamheten som de är satta att utöva myndighetsuppdrag i medborgarnas intresse. En noggrann politiker måste vara skicklig på att hålla isär dessa uppdrag.

När det kommer till kritan får aldrig ens födas en misstanke om att myndighetsutövande kan påverkas av hänsyn tagna till den kommunala verksamhetens konkurrenskraft. Den gränsdragningen är lika relevant för politikerna som för den högst ansvarige tjänstemannen, kommunchefen Erik Carlgren.

Eftersom makten över skolornas vara eller inte vara i princip ligger hos eleverna, måste varje enhet göra skäl för att få varje enskild elev att välja just dem. Skolor med mögel, flagnande färg och råttfällor i undervisningens närhet, har det då svårare än de skolor som visar upp nya, fräscha lokaler.

Under förra mandatperioden inleddes på allvar ett omfattande upprustningsarbete inom de kommunala skolorna i Nyköping. Den då styrande Nyköpingsalliansen hade identifierat den föregående regimens bristande fastighetsunderhåll som en del av skolans alla svårigheter. Undervisningens kvalitet hänger inte direkt på lokalerna, men ingen lär sig bättre av att klassrummet riskerar att falla samman.

Fortfarande finns mycket kvar att göra, på många håll. Ansvarstagande majoriteter ser till att vårda de miljöer man förfogar över. Det är betydligt mer klokt investerade pengar och arbetstimmar, än att ägna möda och kraft åt att röja bort potentiellt besvärande bilder ur de egna handlingarna.

Sudda inte, sanera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om