Bildt ett smart val av nye statsministern

Övrigt2006-10-06 18:24
Den nya alliansregeringen är en spännande blandning mellan rutinerat, förväntat och oväntat. Vissa utnämningar skapar så klart de största rubrikerna.
Att göra förre statsministern Carl Bildt till utrikesminister är ett modigt men smart drag av Fredrik Reinfeldt, den nye statsministern. Det visar att han inte låter gammalt groll ligga i vägen för politikens bästa.
I Carl Bildt får Sverige en meriterad och respekterad utrikesminister som lyssnas till internationellt på samma sätt som företrädaren Jan Eliasson. Carl Bildt ger tyngd åt den svenska rösten i utlandet. Utnämningen är också ett sätt att hantera kritiken mot den nye statsministerns brist på utrikespolitisk erfarenhet.
Om den nya utrikesministern hade varit ett mindre prestigefyllt namn så hade Fredrik Reinfeldt haft möjlighet att ta ett större utrikespolitiskt utrymme, som Göran Persson gjorde med Laila Freivalds som utrikesminister. Risken finns alltid att en så färgstark utrikesminister som Carl Bildt tar över scenen för sin efterträdare. Men utnämningen visar att den nya regeringen tänker lägga tyngd och kraft på Sveriges utrikespolitiska profil.
Nu kan Fredrik Reinfeldt först etablera ett fotfäste på EU:s toppmöten i trygg förvissning om att han inte kommer att kastas ut i okänd terräng. Carl Bildt vet vägen till Phuket.

Regeringsförklaringen bjöd inte på några överraskningar. Tvärtom, Alliansens politik är välkänd och granskad sedan valrörelsen. Men för svensk politik är det en signal för både förnyelse och förändring.
I statsministerns väl mastiga premiäranförande var det uppenbart att det är en alliansens politik som förmedlas trots att såväl statsministern som utrikes- och finansministern är moderater. Här finns stora stycken av de nya moderaternas profilfrågor, men också rejäla sjok av centerpartiets, folkpartiets och kristdemokraternas hjärtefrågor.
Regeringen Reinfeldt har en hög ambitionsnivå. Det kommer därför inte att bli någon smekmånad i medierna. Varje steg kommer granskas och ifrågasättas och resultaten ständigt efterfrågas. Alliansen har inte råd att snubbla på genomförandet.

Fredrik Reinfeldt leder en borgerlig regering som vunnit väljarnas förtroende i tuffande högkonjunktur, där bekymret är att så många trots detta står utan ett riktigt arbete. Det är alltså inget bekymmersfritt läge. Men till skillnad från tidigare maktskiften kastas man inte in i en akut statsfinansiell kris. Det gör att den nya alliansregeringen har ett historiskt läge att bryta den negativa schablonbilden av borgerliga regeringar. Denna utmaning börjar och slutar med jobben.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om