Biltillverkaren Saab vid vägs ände

En av Sveriges två klassiska fordonstillverkare försvinner. Bilkoncernen General Motors väljer att lägga ned Saab, hellre än att söka vidare efter en köpare.
Ingen av förhandlingarna med de två aktuella lyxbilstillverkarna Koenigsegg och Spyker Cars var till slut något som kunde slutföras. Det var sannolikt närmare målet med svensk-norska Koenigsegg än med holländska Spyker Cars. Om det nu någonsin var riktigt nära. Känslan är att nedläggnings­planerna har lurat i vassen under hela resan.

Övrigt2009-12-19 05:00

Näringsminister Maud Olofsson (C) lär få klä skott för mycket av besvikelsen runt GM:s nedläggning av Saab. Inte minst eftersom hon har varit tydlig med att staten inte ska köpa och äga bilfabriker. Ändå har hon, näringsdepartementet och regeringen agerat rätt.
Självklart finns det partipolitiska intressen i att låta Alliansen och Centerpartiet bära hundhuvudet för att en klassisk bilfabrik försvinner. Men sådant är partipolitik – inte näringspolitik, som trots allt är det relevanta i sammanhanget.
När ingen aktör förmår att att köpa Saab från GM, är tyvärr alternativen uttömda. Inte ens intäkterna från det senaste avtalet med Beijing Automotive gav Saab någon extra tid. Ägaren GM bär ett direkt ansvar för den utveckling som lett till gårdagens beslut.
Kvar av världskända svenska bilmärken finns Volvo. Som snart inte längre är amerikanskt, utan troligen kinesiskt.
Varken Saab eller Volvo har varit svenskägda på länge. Men bilproduktionen har blivit kvar. Mycket tack vare tillgången på kompetens inom forskning och inom fordonstillverkning.
Allt detta kunnande bör bli en tillgång i omställningen efter Saab. Trollhättan och Västsverige drabbas hårt, men även Nyköping med Saabs reservdelslager kommer att känna av det som hänt. Mycket beror på hur och i vilken takt som Saabs verksamheter kommer att fasas ut.
Regeringen måste säkerställa att GM gör sitt yttersta för att bistå dem som får lämna företaget. Men det handlar också om förutsättningarna för underleverantörer, återförsäljare och alla Saabkunder. Att lägga ned kostar också stora pengar för en ägare.
Nedläggningen av Saab lär få politiska effekter. För regeringens del sätts arbetslinjen på hårda prov.
Precis som regeringen Fälldin tvingades hantera varvskrisen under slutet av 1970-talet, har regeringen Reinfeldt stirrat strukturomvandlingen inom fordonsindustrin i vitögat. Men statligt stöd eller ägande räddade i slutänden varken varv eller jobb.
Utmaningen efter Saab är få till en nystart – inte minst i Trollhättan – på marknadens villkor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om