Bistert om hemlösheten
Utredningar om hemlösheten har tidigare pekat på dålig samordning mellan olika myndigheter, framför allt mellan kommunernas socialtjänst och landstingens psykiatrivård. Man har pekat på bristande resurser, på svaga rehabiliteringsprocesser som förklaringar till att så många människor faller mellan stolarna i Myndighetssveriges skyddsnät. Fem år efter Socialstyrelsens senaste mätning har situationen ingalunda förbättrats, det är en alarmerande utveckling. Regeringens misslyckande går inte att prata bort.
Den borgerliga alliansen har i sitt program för att stärka psykiatrivården ett angeläget förslag om att kommuner ska kunna införa en tak över huvudet-garanti. Det är en början. Där understryks också värdet av att myndigheterna förmår att samverka närmare och bättre med ideella och frivilliga krafter. De sistnämndas engagemang, nätverk och kompetens är till värdefull hjälp inte minst för att långsiktigt kunna hjälpa människor ur hemlöshet och utanförskap. Frivilligorganisationerna tillför ofta en medkänsla för de utsatta som myndigheter har svårt att förmedla.
Men det finns ingen patentlösning att tillgå. Effektiva motåtgärder mot hemlösheten kräver insatser från många håll. Socialstyrelsen kritiserar därför att detta oftast ses som ett socialpolitiskt problem, en angelägenhet för socialtjänsten och vården.
Hemlöshet är ett mångbottnat samhällsproblem, knutet till arbetslöshet, till sjukdom, till funktionshinder, till missbruk och till personliga tragedier.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!