Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) lägger an den bekymmersamma minen i en intervju om svensk ekonomis närmaste framtid (DN 21/12). Finansminister Anders Borg (M) ser minst lika allvarlig ut när han räknar med ett svårare 2013 än vad regeringen tidigare hade räknat med.
Det öppnar för kritik mot Borg för överdriven optimism, men faktum är att regeringen i sin höstbudget gjorde något av en helgardering. Man räknade med hög tillväxt men brassade på med utgifter som om man behövde möta en vikande konjunktur. Svajigt eller smart? Båda delarna.
Reinfeldt och Borg är nu ute i van terräng. Bistra vindar i omvärlden fick de fyra Allianspartierna att visa sig från sin mest regeringsdugliga sida under förra mandatperioden.
2013 ser ut att bli en bister transportsträcka för svensk del, men med en möjlig vändning globalt sett. Internationella valutafonden räknar med positiva signaler under 2013, främst med Kina som draglok. IMF säger samtidigt att västvärldens ekonomier kommer att ha en trögare utveckling. Det inbegriper i högsta grad Sverige. 2014 blir lite bättre.
EU har välkända bekymmer. USA likaså, där den hårt polariserade politiska debatten hindrar en klok hantering av det stora budgetunderskottet. Den amerikanska bostadsmarknaden verkar däremot ha nått botten och börjat vända. En annan oklar faktor är utvinningen av den så kallade skiffergasen. Miljökonsekvenserna är utan tvivel omdebatterade, men samtidigt kan en växande produktion radikalt komma att minska det amerikanska importbehovet av olja. Det lär fresta president Barack Obama.
Osäkerheten i omvärlden sätter alltså ramarna. Men om Borgs prognos för utvecklingen 2013-2014 visar sig hålla, kan arbetslösheten 2014 komma att sjunka snabbare än vad finansministern nu räknar med. Det skulle i så fall ge regeringen råg i ryggen inför valet samma höst.