Blåsmusik Europa runt
På lördag spelar Hemvärnets Musikkår i Nyköpings hamn. Eva W Sjöström, som är van att hålla ordning på en häst och en flöjt samtidigt, håller i pinnen.
Det syftar delvis på de här extra dörrarna som har öppnats tack vare Ryan Air, förklarar Eva W Sjöström, flöjtist och nyköpingsbo, som leder orkestern på lördag.
Programmet har hon och musikerna tagit fram tillsammans.
Vi spelar allt från en finsk vaggvisa till en tysk ölhallsvisa och däremellan polka, vals, några marscher det måste vi göra, för det förväntar sig alla.
Inte för att hon har något emot det, heller. Eva W Sjöström, utbildad kammarmusiker med flöjt som huvudinstrument, har alltid varit förtjust i marschmusik.
I flera år var hon med i den numera nedlagda orkestern Stockholms Blåsarsymfoniker, som också spelade mycket åt försvaret, bland annat i högvakten på Stockholms slott.
Jag var den första kvinnan i den beridna musikkåren. Det var mycket att hålla reda på: man skulle ha koll på hästen samtidigt som man höll båda händerna på instrumentet.
Från den tiden har hon ett särskilt starkt minne.
Det var en häst som jag hade, som alltid tog ett litet steg framåt när jag hade ett flöjtsolo.
Eva W Sjöström är van vid att vara den första kvinnan i olika sammanhang. Hon är det också i morgon när hon dirigerar hamnkonserten. Trots att kvinnor i allmänhet tar alltmer plats i musikvärlden är det fortfarande relativt ovanligt med kvinnliga dirigenter. Möjligen kan det ha att göra med att kvinnor hellre vill vara en del av gruppen än att stå framför den, funderar hon.
Den del av dirigentsysslan som lockar henne är repetitionsarbetet, snarare än detta att ha huvudrollen vid själva framförandet.
Till vardags är Eva W Sjöström administratör på Kommunala Musikskolan i Nyköping. Tack vare det har hon inblick i det unga musiklivet och kan konstatera att blåsmusiken har det svårt med återväxten. Barn som börjar musicera väljer helst piano, gitarr, trummor eller sång kanske inspireras de av tv:s talangjakter.
Det bästa sättet att vända utvecklingen är, enligt Eva W Sjöström, att visa att man finns.
Det gäller att låta sig höras så mycket som möjligt och visa på hur kul det är att få vara med i en orkester.
Många förknippar blåsmusik med glädje, och det är kanske inte så konstigt. Sedan århundraden tillbaka har den varit ett redskap för härförare som vill visa sin storhet med mäktiga fanfarer och för alla som vill understryka feststämningen med musik.
En annan egenhet som blåsmusiken har är att den kommer bäst till sin rätt utomhus. Lördagens hamnkonsert, den 14:e i ordningen, kommer att äga rum utomhus eller inte alls. För det mesta har vädrets makter lett mot evenemanget.
Vi hoppas att det ska bli en glad och solig avslutning på säsongen, säger Eva W Sjöström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!