Blomma till en 40-årig värdinna

Anmäl er till Röda Korset för att bli sjukhusvärdinna. Det ger så mycket tillbaka.Den uppmaningen ger Marianne Wachtmeister, som häromdagen blev uppvaktad efter 40 år som sjukhusvärdinna.

Övrigt2005-05-17 07:38
En gång i veckan tisdagsförmiddagar är heliga för henne finns hon på plats i entrén till Nyköpings lasarett för att visa besökare och patienter tillrätta.
Det är tacksamt, det är så många som behöver stöd och hjälp. Det kan handla om att köra rullstolar, visa rätta vägen till olika mottagningar eller att ringa på färdtjänst. Personalen blir ju färre och färre.
40 år som sjukhusvärdinna men Marianne har varit med i Röda Korset i Nyköping sedan 1950.

I dag möter patienterna Marianne i entrén men hon har också varit på vårdavdelningar.
Det behövs där. Då satt vi och läste och skrev brev och handlade. Ibland kunde vi få tippa eller skriva kärleksbrev.
Sjukhusvärdinnorna träffas då och då för att få information om vad som händer inom sjukhuset.
Första gången patienterna träffade på sjukhusvärdinnor i Nyköping var 1965. Marianne var deltagare i den första kursen som utbildades.
Anne-Marie Karlsson, konsulent på Röda Korset, minns att Kommunal var motståndare till verksamheten eftersom fackförbundet tyckte att de var inne på dess område. Värdinnorna debatterades livligt i lokaltidningen, för och emot, men resultatet blev att de fick fortsätta.
Uppgiften är att uppmuntra och hjälpa och det finns etiska regler som ska garantera kvaliteten på verksamheten, förklarar Anne-Marie Karlsson.
Men vi kände aldrig av motståndet och vi hade aldrig ont av det, säger Marianne Wachtmeister.
Vad är tacksammast med att vara sjukhusvärdinna?
Att bara finnas. De som kommer till sjukhuset kan avlasta sin nervositet. Det händer att de kommer tillbaka och tackar för den hjälp de fått. Invandrare är tacksammast, de kan ju ibland ha svårt med språket.
Marianne hoppas att fler försöker sig på att jobba som sjukhusvärdinnor eller blir med i Röda Korset överhuvud taget. Vid det möte där Marianne fick blommor och presenter för sin insats, fanns två män bland alla kvinnor.
Det är svårt också här att få människor att arbeta ideellt. De gör ingenting gratis numera. Att hjälpa utan att få betalt är tydligen svårt.

Inom Ungdomens Röda Kors finns både pojkar och flickor med, men så lämnar de och det är bara kvinnorna som kommer tillbaka till Röda Korset.
Men Marianne kommer att fortsätta.
Jag är 77 år och fortsätter att vara med så länge orken finns.
Hennes andra inspirationskälla är akvarellmålningen.
Tid och rum försvinner när man målar, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om