Boende för uteliggare dröjer
Hotell Hilton. Det är den vanligaste nattadressen för flera av Nyköpings hemlösa. Fast något hotell är det förstås inte. I själva verket handlar det om toaletten bakom Culturum.
Hur många hemlösa det finns i Nyköping vet ingen, svaret beror på vem man frågar.
Ett femtontal plus ett visst mörkertal, säger Lars Ask, chef för ungdoms- och vuxenenheten på Nyköpings kommun.
3040 stycken, säger Kenneht Markström på Kris, Kriminellas revansch i samhället, med brett kontaktnät bland uteliggarna.
Alla hemlösa ligger inte ute varje natt. Några finns färdigbehandlade kvar på kostnadsslukande insitutioner för att de inte har någonstans att ta vägen i Nyköping. Andra hittar en tillfällig soffa hemma hos någon bekant med tak över huvudet.
Men åter andra ligger ute. På parkbänkar och i portuppgångar.
Eller på Hilton. Tränger man ihop sig får man plats två stycken, säger Kenneht Markström.
För ett par år sedan startades Träffpunkten som numera drivs av Svenska kyrkan med stöd från kommunen och olika föreningar. Dit kommer ett 30-tal hemlösa varje dag för att få frukost, lunch, värme och en möjlighet att snygga till sig.
Förhoppningen var att kommunen skulle starta ett så kallat lågtröskelboende för samma grupp. Ett ställe där den som fortfarande har drogproblem skulle kunna få en säng över natten.
Men förhoppningarna har kommit på skam. År efter år har gått utan att något hänt.
De säger att det inte finns några pengar till den här gruppen, säger Kenneht Markström som driver ett aktivt arbete för att få politikerna att komma till skott.
Kenneht Markström ifrågasätter det ekonomiska resonemanget.
Först skickar kommunen iväg folk för behandling på vårdhem. Det är enormt kostsamt. En plats kan kosta mellan 1 000 och 5 000 kronor per dygn. Finns det då inget vettigt att återvända till när behandlingen är klar är pengarna bortkastade. Efter några nätter utomhus är många tillbaka
i samma elände igen vad kostar inte det?
På socialkontoret har man just genomfört en utredning för att ta reda på vilka utredningar som gjorts om hur missbruksvården fungerar. Utredningen kom fram till att någon ytterligare utredning inte behövs.
Vi håller på just nu och tittar över det här med boendet för missbrukare, säger Lasse Gustafsson, chef för missbruksavdelningen. I november ska vi lägga fram ett förslag för politikerna.
Betyder det att det kommer att finnas ett boende för den här gruppen när vintern kommer?
Det är min förhoppning att det ska finnas något redan denna vinter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!