Boende kring Lidsjön befarar extremlåga vattennivåer

Beslutet att stänga dammluckorna vid Sibro kvarn under sommaren kan få förödande konsekvenser för Lidsjön, hävdar Stavviks samfällighetsförening. Och den torra sommaren som väntar kan bli ett problem för alla länets sjöar.

Om dammluckorna i Sibro hålls stängda i sommar kan konsekvenserna för Lidsjön bli förödande, varnar boende kring sjön.

Om dammluckorna i Sibro hålls stängda i sommar kan konsekvenserna för Lidsjön bli förödande, varnar boende kring sjön.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-05-04 09:00

Lidsjön ligger redan nu nära sin lägstanivå, hävdar Stavviks samfällighetsförening som överklagar länsstyrelsens beslut att stänga dammluckorna vid Sibro. Dammluckorna som stoppar inflödet från Båven brukar vanligtvis vara öppna under sommaren och beslutet har fått de boende kring Lidsjön att protestera.

Det gäller att hushålla med vattnet redan nu

Bakom länsstyrelsens beslut ligger det senaste mycket regnfattiga året som riskerar att sänka vattennivån i Båven så mycket att Flensbornas dricksvatten är i fara. Dessutom finns naturvärden som hotas av lågt vatten i Båven.

Men boende kring Lidsjön hävdar att konsekvensen när vattnet i sjön inte fylls på från Båven, via dämmet i Sibro, kan bli ödesdigert för Lidsjön som ligger nedströms. Avloppet från samfälligheten går nämligen i ett rör på botten av sjön. Och när vattnet blir för lågt gör vågrörelser att röret skaver mot stenar på botten, enligt föreningen. Om det skulle gå hål på avloppsledningen kan det vara förödande för sjön, skriver föreningen i sitt överklagande.

Men länsstyrelsen tror inte att det är någon fara med Lidsjön så länge det inte dunstar mer vatten än det läcker in vid Sibro dämme.

– Det läcker ungefär hundra liter vatten per sekund, det är inte torrlagt nedanför Sibro, säger Lars Juhlin, handläggare på länsstyrelsen.

Överklagandet har gått till mark- och miljödomstolen och i dagarna ska länsstyrelsen ge sitt svar.

Men vattensituationen är svår på många håll och det riskerar att bli ännu värre.

– Enligt SMHI och SGU ser framtidsutsikterna inte så ljusa ut i det avseendet. Vi riskerar att få väldigt stora problem om de får rätt, i samtliga våra sjöar och vattendrag, säger Lars Juhlin.

– Det gäller att hushålla med vattnet redan nu.

[map type="google-maps" lat="58.94894573103744" long="16.88152313232422" zoom="12" view_type="roadmap" marker="true"]

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om