Boende snuvade på billiga skärgårdshus

Ett muntligt avtal gäller inte. Det slår länsrätten fast och ger Oxelösunds kommun rätt att höja priserna för dem som vill köpa loss sina arrenderade fritidshustomter i skärgården.

Övrigt2005-12-10 00:02
Lars Wallin, ordförande i sommarstugeföreningen Femöre 1:1, är inte förvånad. Redan innan domen avkunnades hade han av juridisk expertis fått reda på att muntliga avtal inte gäller vid fastighetsaffärer.
Men han är ändå djupt besviken.
Även om muntliga avtal inte är juridisk bindande kan man tycka att de borde vara moraliskt bindande för en kommun. Det handlar ju ändå om folkvalda och inga skojare till hästhandlare.
Det var år 2000 som Oxelösunds kommun och sommarstugeföreningens styrelse kom överens om att de 200 medlemmarna skulle få köpa loss sina arrenderade tomter. Försäljningen skulle vara avklarad inom fem år.
I en första runda 2001 erbjöds ett 30-tal medlemmar att köpa sina tomter för 70 procent av marknadsvärdet 1999 (som då var 330 000 kronor).
Medlemmarna behövde inte bestämma sig på en gång. Men väntade de längre än ett år på att tacka ja till erbjudandet skulle priset bli 80 procent av marknadsvärdet 1999.
Ett par väntade med att bestämma sig till sommaren 2004. Men de förstod snart att kommunen inte hade någon lust att sälja till det tidigare utlovade priset.

I stället beslutade kommunstyrelsen i januari 2005 att en ny marknadsvärdering skulle göras innan fler tomter kunde säljas. Det är detta som länsrätten nu säger var rätt.
Att kommunen inte har hållit det muntliga avtalet är bara ett skäl till att sommarstugeföreningens medlemmar är besvikna, berättar Lars Wallin.
När vi kom överens om hur försäljningen skulle gå till, sas det att alla medlemmar skulle ha fått ett erbjudande inom fem år. Trots att den tiden har gått väntar fortfarande 160 medlemmar på ett erbjudande.
Oxelösunds kommunalråd Benita Vikström (s) anser inte att det har funnits något muntligt avtal om att marknadsvärdet från 1999 skulle gälla vid en försäljning.
Hon säger tvärtemot att det hela tiden har stått klart att marknadsvärdet kunde ändras över tid.
Det viktigaste är att vi inte kan sälja tomterna hur billigt som helst. I dag äger Oxelösundsborna tomterna. Vi kan inte rea ut deras tillgångar, säger hon.
De 160 medlemmar som ännu inte har fått något erbjudande om att köpa sina tomter lär få vänta. Kommunen måste prioritera att få fram planer som syftar till att öka antalet bofasta, säger Benita Vikström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om