Borgerlig frånvaro ger s majoritet
Socialdemokraterna tappade sin majoritet i Oxelösund vid senaste kommunalvalet. Men det märks inte. Socialdemokraterna styr och ställer ändå.
I december höll utbildningsnämnden sitt första sammanträde om nya ersättningsnivåer för friförskolorna.
Den enda som opponerade sig mot förslaget då var Agneta Rönn (m). Å andra sidan så var hon ensam från oppositionspartierna.
För att beskriva det i siffror så var Agneta Rönn elva procent av utbildningsnämndens styrelse, och socialdemokraterna och vänsterpartiet resterande 89.
Faktum är att 78 procent av utbildningsnämnden bestod av beslutande socialdemokrater.
Vid senaste kommunalvalet, 2002, tappade socialdemokraterna nästan sexton procent av väljarna. Drygt 46 procent röster blev resultatet. De som gick mest framåt var folkpartiet, miljöpartiet och kristdemokraterna.
För att skaffa sig majoritet etablerade socialdemokraterna ett samarbete med vänsterpartiet efter bland annat löfte om att Emil Carlsson (v) skulle få bli förste vice ordförande i kommunstyrelsen.
Oppositionspartierna fick ändå ihop 35 procent av rösterna.
Men när SN undersökt de senaste över 20 olika sammanträden i nämnder och fullmäktige visar det sig att socialdemokraterna med lätthet står på egna fötter. De behöver egentligen inget samarbete med något parti.
I fullmäktige, som är kommunernas svar på riksdagen, är sällan alla oppositionspolitiker samtidigt på plats.
Det betyder då att socialdemokraterna med sina 15 av fullmäktiges 31 mandat (personer) får egen majoritet.
I nämnderna är det ännu värre, sett med oppositionsögon. Där gäller dessutom en turordning som innebär att när en oppositionspolitiker uteblir och ingen ersättare från oppositionen finns så tas den platsen av socialdemokraterna.
Det är väldigt jobbigt och ensamt. Jag räds inte situationen, men ensam är inte stark, säger till exempel Agneta Rönn.
Hon tror anledningen till socialdemokraternas dominans är att de har en bättre möteskultur och många av dem arbetar inom den offentliga sektorn där det är mer legitimt att arbeta politiskt.
Agneta Rönn och hennes partiledare Torbritt Bökman (m) ser situationen som ett svek mot väljarna.
Det gör även kommunfullmäktiges ordförande Mayvor Lundberg (s).
Visst är det konstigt, men vi tackar naturligtivs inte nej. Och vi kan ju inte släpa oppositionen till mötena, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!