Borgerliga får stöd av vänsterdemokraterna
De borgerliga partierna tar tillsammans med vänsterdemokraterna över makten i Gnesta. Men lagen satte käppar i hjulet och gjorde att de inte kunde tillträda redan på måndagens fullmäktigesammanträde, så som det var tänkt.
Ovanligt många åhörare gästade måndagens fullmäktige på Elektron i Gnesta. Hela långa ärendelistan som föregick ärende nummer 21 valärendet drogs igenom på en halvtimme. Vid flertalet punkter fanns inte en enda talare anmäld.
Till sist godkändes i alla fall socialdemokraternas begäran att få avgå. Men de ska sitta kvar på sina poster tills dess att fullmäktige beslutar om nya ordföranden i nämnderna och i kommunstyrelsen.
Gert Nilsson (s), ännu kommunalråd, sade i talarstolen att han var besviken på de borgerliga partierna för att han inte hade fått information om den nya konstellationen som ska ta över styret.
Jag tycker att det är dålig stil att vänta till i dag med att släppa det här.
Han fick svar av flera borgerliga ledamöter som ansåg att socialdemokraterna inte borde försvåra processen när de själva har begärt att få avgå.
Med sina två mandat har vänsterdemokraterna inte begärt att få ordförandepost i någon av nämnderna. Deras krav var i stället att politikerna ska börja jobba.
Vi kräver att ordförandena ska bli arbetande, inte bara underteckna färdiga beslut, säger Christer Westling, vänsterdemokrat.
De ska ta initiativ själva och inte bara invänta tjänstemännens rapporter.
Hur känns det att samarbeta med borgerliga partier?
I en kommun är politiken till 90 procent praktisk. Endast tio procent är ideologi.
Henric Sörblad (m), ännu oppositionsråd men blivande kommunalråd om allt går som väntas, är nöjd med förhandlingarna med vänsterdemokraterna.
Vad tror du att de moderata väljarna tycker om att ni samarbetar med vänsterdemokraterna?
Jag tror att de tycker att det är alldeles utmärkt eftersom vänsterdemokraterna till och med är för en skattesänkning.
Till en början ville de borgerliga helst samarbeta med socialdemokraterna. Det borgerliga blocket erbjöd socialdemokraterna ett koalitionsstyre, men fick nobben.
Socialdemokraterna ville gärna samarbeta, men samtidigt ha kvar ordförandeposterna.
Det var dock inte den borgerliga gruppen beredd på, utan vände sig till miljöpartiet och vänsterdemokraterna.
Miljöpartiet hoppade av förhandlingarna förra veckan när de borgerliga inte ville godta deras val av ordförande till kultur- och tekniknämnden eller miljö- och byggnämnden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!