Bortom de goda exemplen
Det är naturligt att man vid sådana tillfällen vill lyfta fram goda exempel och glädjas åt idéer som visat sig framgångsrika. Men det finns samtidigt en fara att de goda exemplen ses som en verklighetsbeskrivning, eftersom alla så gärna vill ta det som intäkt för att man redan gjort rätt och att Sörmland verkligen är på alterten. Att se möjligheterna bortom vardagens sörmländska och svenska förhållanden och vilka krav det egentligen ställer på förändringsbenägenhet och rask anpassning till nya förutsättningar, är onekligen en utmaning.
En av de kanske viktigaste effekterna av en sådan här tillväxtdag är att företagare ser ett politisk-byråkratiskt intresse för de tunga frågor som direkt är kopplade till deras ambitioner att göra bra affärer. Delar av den politiska retoriken från vänster inte minst i senaste valrörelsen ger ju annars intryck av att vinstgivande verksamhet är något fult och förkastligt. Men när det kommer till regelrätta tillväxtdiskussioner råder det inte längre någon tvekan om att de flesta tunga, erfarna politiker är på det klara med att konkurrenskraftiga privata företag utgör grunden för regionens och samhällets förmåga att ha ett starkt funktionellt skyddsnät.
Därmed är det också intressant att ta diskussionen om hur sörmländska företag ska kunna växa och göra pengar på den globala tillväxten. Då är det relevant och intresseväckande information att 100 miljoner kineser och 10 miljoner polacker redan idag tjänar bättre än Medelsvensson.
Men när dagen är över och alla deltagare vandrat hemåt kvarstår frågan om de gjorde det med ansatsen: jag måste kunna göra något åt det här. Eller om det är så att alla inser problemet, men utgår från att någon annan ska göra och betala för grovjobbet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!