Bortom könsblindheten

!Vi ser ojämställdheten medan Alliansen är könsblind, trumpetar Socialdemokraternas partitoppar Håkan ­Juholt och Carin Jämtin ut på debattplats i DN (19/9). Själva ser de inte att de har en lika begränsad verktygslåda som regeringen.

Övrigt2011-09-20 05:00

Med en fungerande jämställdhet är könsblind ett positivt ord. Ett ord som säger att könet inte spelar roll, att var och en bedöms efter sina personliga kompetenser och egenskaper.
I det här fallet ska det tyvärr läsas som att man inte ser att kvinnor och män bedöms olika och att kvinnor förfördelas. En stor del av de förslag som levereras från Juholt och Jämtin har vi dock hört förut, som den så kallade rätten till heltid. Detta har väljarna nobbat både 2006 och 2010. Å andra sidan kan två andra förslag vara värda att diskutera. Inget är direkt blockskiljande. Utbyggnad av barnomsorg på obekväm arbetstid kan mycket väl göra nytta även ur jämställdhetssynpunkt. Argument för detta möter ofta förståelse i kommunpolitiken, oavsett majoritet. En höjning av taket i föräldraförsäkringen kan också, möjligen, få fler män att ta ut sina föräldradagar. Det är en åtgärd närbesläktad med den av regeringen redan införda jämställdhetsbonusen.
S-duon deklarerar därefter återigen att vårdnadsbidrag och barnomsorgspeng är av ondo, sedan är det slut i verktygslådan. Mer än så har de inte.

Det intressanta i S-topparnas utläggning är därför det de inte säger. Inte med ett ord nämns RUT-avdraget i anfallet på regeringen. För Juholt och Jämtin är det viktigare att hävda att vård, skola och omsorg tydligen behöver anställa många kvinnor i framtiden. Fast i jämställdhetens namn borde väl målet vara att anställa fler män på just dessa offentligt finansierade områden?
Nåja. När tjänsteföretagens organisation Almega synar städ- och servicebranschens utveckling visar det sig att många av de anställda kommer från arbetslöshet, nästan nio av tio saknar eftergymnasial utbildning, fyra av tio är födda utanför Sverige. Det är en bransch som växer, där jobben blir fler, där fler finner försörjning.
Om målet är att hitta politiska verktyg för att öka sysselsättningsgraden bland utrikesfödda kvinnor, för fler i arbete och egen försörjning, som Socialdemokraterna anser är en ”prioriterad fråga”, bör de inte blunda för att RUT-avdraget utan tvivel platsar i verktygslådan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om