Det byggs alltfler hyresrätter, rapporterade Svenska dagbladet igår (27/7). Efter att bostadsrätterna de senaste decennierna blivit allt vanligare har pendeln nu svängt. Samtidigt är hyran i de nybyggda lägenheterna hög, 11 540 kronor i snitt i Stockholm. För ungdomar utan sparade pengar är bostadsmarknaden ett skämt.
Bostadsbristen har av många bedömare, som OECD och Handelskammaren, pekats ut som ett av de största hoten mot tillväxten i Sverige. Utan lediga bostäder kan färre flytta dit jobben finns och företagen får svårare att rekrytera. Bostadssituationen är speciellt problematisk för bolag som vill hämta spetskompetens från utlandet. Den som kommer ny till Sverige kan inte vänta åratal i bostadskö. Att lägga sjusiffriga belopp på en bostadsrätt kan bli en dyr chansning innan man känner landet.
Under veckan har Veronica Palm (S) och Gunnar Hökmark (M) debatterat bostadspolitiken i Dagens nyheter. Tyvärr blev det tröttsamt förutsägbar. Socialdemokraten Palm föreslår kreditgarantier till byggföretagen och byråkratiska kommissioner. Moderaten Hökmark litar på marknaden. Ingen av dem diskuterar grundproblemet, att byggbranschen inte kan expandera på grund av arbetskraftsbrist.
I mätningar av svenska bristyrken är arkitekter, ingenjörer och olika typer av hantverkare ständigt i topp. När ekonomin går framåt och byggandet börjar ta fart saknas det relevant kompetens.
Det problemet delar byggbolagen med många andra branscher. I Svenskt näringslivs årliga rekryteringsenkät svarar ett av fem företag att de har problem att hitta rätt personal. Vissa struntar därför i att expandera, andra tvingas tacka nej till beställningar. I byggsektorn skapar det bostadsbrist.
Palm vill göra det säkrare att bygga bostäder genom kreditgarantier till byggbolagen. Men med dagens bostadsbrist behöver företagen knappast bekymra sig om framtida efterfrågan. Marknadshyror och regellättnader kan hjälpa en bit på vägen, men ytterst marginellt.
Den fria utbildningen gör att människor från alla samhällsklasser har råd att gå på universitet. Det är bra. När högskolan är gratis minskar dock incitamenten att utbilda sig till yrken som efterfrågas. Hur fler kan uppmuntras att utbilda sig till bristyrken, utan att den sociala snedrekryteringen ökar, är bostadspolitikens viktigaste framtidsfråga.