Ingen ska behöva gå hungrig. En del av problematiken är säkert det som tillsynsansvariga Solweig Eriksson Kurg berör i artikeln, att många äldre drar sig för att fråga efter en extra macka, allt för att inte ligga någon till last.
Maten betyder mycket för hur den offentliga servicen uppfattas. Det vi äter sätter guldkant eller ”bränd kant” på tillvaron. Sådana faktorer blir allt viktigare i takt med att medborgarna får större möjligheter att själva välja skola eller äldreboende. Bra mat, helst lokalt tillagad, kommer att bli en konkurrensfördel. Usel mat förlorar.
Då kommer det att kunna göra skillnad om raggmunkarna serveras med fläsk eller utan. Eller om de bruna bönorna serveras med köttbullar eller fläsk.
Därför är det värt att uppmärksamma vad som är på gång inom Nyköping kommun. Utbildningsnämnden, som hanterar gymnasie- och vuxenutbildningsfrågor, tog i augusti beslut om en kostpolicy för Nyköpings kommun. Tanken är att denna policy, efter beslut i respektive nämnd, också ska gälla förskola, grundskola samt vård- och omsorg. Dessa beslut är inte fattade än. På så sätt skulle det skapas heltäckande principer för all den mat som serveras i kommunens skolor och omsorg.
I policyn slås fast att råvaror och halvfabrikat som erbjuds minst ska uppfylla de produktionskrav som ställs enligt svensk lagstiftning. Lägsta pris kommer inte alltid att gälla. Till exempel kommer det inte att vara möjligt att servera griskött från kuperade grisar, vare sig det är svenskproducerat eller importerat. Visst lär det emellanåt bli knivigt att säkerställa. Men ambitionen är god – och leder säkert till bättre mat för alla.
Enligt policyn ska kommunen också minska stordriftsupphandlingarna och öppna för mindre, lokala aktörer. Mer av den mat som serveras ska tillagas lokalt. För att minska transporterna, men också för att storkökens konkurrensfördel inte antas förbli lika tydlig på kostnadssidan.
Bra mat vinner
I torsdagens SN kunde vi läsa om att äldreboendet Björkgården i Tystberga och ytterligare två fått kritik för att nattfastan för de boende var för lång. Nu har boendet gått över från kommunal drift till företaget Ansvar och Omsorg och vd:n Sakarias Mårdh lovar att nattfastan inte ska vara längre än 11 timmar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!