Automatlarmet tjuter, lektionerna avbryts och utrymningen är i gång – det senaste året har det blivit en inte helt ovan rutin för eleverna och personalen på Alphaskolan i Nyköping.
Exakt hur många larm det rör sig är omgärdat av frågetecken. Skolan får inte fram siffrorna när SN ställer frågan.
Om man enbart ser till de tillfällen där larmen krävt insatser från räddningstjänsten, så rör det sig om åtta insatser under perioden januari 2017 fram till i dag. Övriga larm under samma period har skolan hanterat själva.
Jämfört med andra skolor i Nyköping så är åtta insatser ändå ovanligt – om man frågar Tomas Ydrenius, funktionschef på Sörmlandskustens räddningstjänst.
– Det är ju inte normalt, det skiljer sig från vardagen kan man säga, menar han.
Bränderna under perioden har varit av det lindrigare slaget – i regel har det handlat om bränder i papperskorgar. Även falska larm har förekommit, vilket räddningstjänsten har svarat på vid två tillfällen under nämnda period. Vid de tillfällena har skolan debiterats en summa på 5 300 kronor för respektive insats. Summan utgår ifrån den samhällskostnad som ett skarpt larm i sammanhanget uppskattningsvis kostar, förklarar Ydrenius.
– Det är ju klart att det kostar att åka dit. Det är arbetstid, fordonskostnader och så vidare, säger han.
I det här fallet, under perioden januari 2017 fram till i dag, innebär det en samlad samhällskostnad på drygt 42 000 kronor.
En helt annan fråga i sammanhanget är om elever och personal på Alphaskolan blivit för vana av brandlarmen? Under tisdagens brand syntes flera elever ta vägen förbi skåpen för att hämta jackor, i stället för att utrymma lokalerna direkt. Detta enligt uppgifter som inkommit till SN.
Rektor Peter Sund:
– Visst finns det några elever som passar på att gå förbi skåpet för att hämta jackan, eftersom man vet att man kommer behöva stå ute ett tag. Men vi har bra rutiner vid utrymningarna, och det har vi också fått höra från räddningstjänst och polis tidigare. Vi brukar kunna klara av det på ett par minuter.
Från räddningstjänstens sida menar man att återkommande larm i förlängningen kan få negativa konsekvenser.
– Effekten kan bli så att eleverna blir avtrubbade och inte tar det på största allvar. Men det är en svår fråga. Skolan måste jobba med den situation som de har, diskutera med eleverna och få dem att förstå allvaret i det hela, säger Peter Kangedal, räddningschef i beredskap vid Sörmlandskustens räddningstjänst.
I en åtgärd som skolan vidtagit de senaste dagarna är att man flyttat ut alla papperskorgar och pappershanddukar till utsidan av toaletterna på Alpha.