Brandstyrkan bantas i Gnesta

Beredskapsstyrkan inom räddningstjänsten ska bantas från sju man till fem. Det beslutade fullmäktige i Gnesta igår kväll. Miljöpartiet och vänsterpartiet röstade emot förslaget.

Övrigt2003-04-28 23:47
De som röstade för nedrustningen av räddningstjänsten sa sig göra det motvilligt.
Härtill är jag nödd och tvungen. Det var en gångbar fras vid gårdagens fullmäktige, och väl använd av de tio talare som i olika omgångar äntrade talarstolen inför beslutet att ändra kommunens plan för räddningstjänsten och därmed minska beredskapsstyrkan.
På åhörarplats satt räddningschefen Ulf Forsman och såg ut över de beslutande. Att hans närvaro inte gick obemärkt förbi hos politikerna var uppenbar då flera talare vände sig direkt till honom.
Jonny Karlsson, (s), ställde viktiga kommunala verksamheter mot varandra:
Vi vill inte det här. Det är inte bra, men utgifterna är större än inkomsterna. Vi har barn i skolan varje vecka, och gamla ska vårdas dagligen på våra äldreboenden, jämför deras dagliga behov med tre villabränder om året, sa han.
Pensionerade brandmästaren Göran Ehrenhorn, (s), röstade också ja till bantningen av räddningstjänsten.
Vi måste erkänna att vi får ett sämre läge. Det blir svårt att kombinera en fullgod rökdykarinsats med yttre släckningsarbete med bara fem man. Jag är inte glad åt det här, med sorg yrkar jag bifall till förslaget, sa han.
Mot beslutet reserverade sig Christer Westling, (v), muntligt och Sten E Karlsson, (mp) lämnade in en skriftlig reservation.
Räddningschefen Ulf Forsman sa att han var besviken, men inte förvånad över beslutet.
Det är positivt att alla politiker tycker att det är ett dåligt beslut. De har tydligen förstått att det inte varit för nöjes skull som vi varit sju gubbar på larmen, sa han.
Det är lätt för dem att säga att det innebär försämringar, men jag tror ingen av dem har förstått helheten. Handläggningen har kännetecknats av ett väldigt snävt tänkande.
Kommer du att fortsätta som räddningschef nu?
Det är helt avgörande av hur avtalet kommer att se ut och vad det ska kosta. Ett avtal med Södertörn kanske kostar några hundratusen till och då vet inte jag vad vi ska dra ner på.
Sara Bohlin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om