‒Jag trodde aldrig att domstolen skulle döma till vår fördel, säger Gunilla Ivefors. Hon är ombud för Brannebolsbon Kjell Karlsson som tillsammans med Claes Norén, Lars Wikman och Märta Holgersson-Breidning har överklagat den särtaxa på hundratusen kronor som Nyköpings kommun tagit ut utöver normaltaxan på 170 000 kronor av tomt- och fastighetsägare längs den så kallade Kustledningen som förser fastigheter längs kustvägen med vatten och avlopp.
Men domen är glasklar. Särtaxan är inte skälig skriver mark- och miljödomstolen i sitt domslut och slår fast att kommunen inte kunnat bevisa att råder särskilt besvärliga mark- och terrängförhållanden i just Brannebol.
Tore Jansson är sakkunnig i frågan. Som civilingenjör, tidigare miljövårdsdirektör och miljöråd har han följt frågan om den nya VA-ledningen sedan beslutet togs i Nyköpings kommunfullmäktige år 2010. Han är starkt kritisk.
‒Särtaxan är osund och oskälig eftersom den inte beror på extrema kostnader förorsakade av mark- och avståndsförhållanden utan på kommunens tillkortakommanden, säger han.
Från början var det nämligen tänkt att den nya ledningen skulle dras den närmaste vägen under vattnet från Örstigsnäs på Arnö och vidare till Horn. Kostnaderna beräknades till 40 miljoner kronor, plus anslutningsavgifter. Förslaget var ett resultat av konsultföretagets Geosigmas utredning. Rapporten nådde dock aldrig beslutande politiker. I stället blev utredningen liggande på ett usb-minne, utan att diarieföras, och var därmed så gott som omöjlig att ta del av för allmänheten. När SN konfronterade kommundirektör Erik Carlgren om den "hemliga" utredningen i februari 2016, hävdade han att han inte haft inblick i utredningen.
I stället förordade Erik Carlgren och tre kommunala chefer i en kommunal tjänsteskrivelse att den nya ledningen skulle dras via Sjösa till en kostnad på 100 miljoner kronor. Enligt tjänsteskrivelsen var det "bäst ur en teknisk synpunkt och snabbaste lösningen".
Med det beslutsunderlaget fattade Nyköpings kommunstyrelse beslutet i oktober 2011 att dra den nya ledningen via Sjösa. Prislappen för Kustledningen, som nu strandat vid Ånga, är nu uppe i nästan 130 miljoner kronor. Halva VA-ledningen kvarstår alltså fortfarande att dra.
Jag trodde aldrig att domstolen skulle döma till vår fördel
Gunilla Ivefors, juridiskt ombud
Tore Jansson, liksom de fyra Brannebolsborna är även starkt kritiska till att någon ordentlig miljökonsekvensbeskrivning inte har gjorts innan VA-projektet drogs igång. Utan en sådan är det i princip omöjligt för kommunen att hävda att VA-ledningen byggts för miljöns bästa. Någon upphandling inför VA-ledningsbygget gjordes inte heller.
Brannebol är bara ett av flera fritidshusområden längs kuststräckan där fastighetsägarna tvingats att betala 270 000 kronor per tomt för förbindelsepunkterna till den nya VA-ledningen. Området består av 49 bebodda fastigheter och ett tiotal tomter. Av de 49 fastigheterna är 43 stycken fritidshus som bara bebos sommartid. I samband med kommunens beslut om ny VA-ledning, har ett tiotal boende valt att sälja på grund av att kostnaderna skenat. För VA-avgiften är bara en del av kostnaden. Att gräva ledningar för anslutning mellan tomtgränsen och fastigheten kostar minst lika mycket för den enskilda fastighetsägaren.
Avsaknaden av dialog och transparens från kommunens sida har skapat misstroende hos Claes Norén, Lars Wikman och Gunilla Ivefors. Utan en miljökonsekvensbeskrivning tror de nämligen att kommunens avsikt hela tiden har varit att låta befintliga tomt- och fastighetsägare bekosta kommunens framtida exploateringar. Liknande förfarande har inträffat i flera kommuner i Sverige. Den 16 oktober avslöjade exempelvis TV4:s Kalla Fakta hur kommuner systematiskt drar fram VA-ledningar i oexploaterade, oftast natursköna områden, där befintliga fastighetsägare får stå för en stor del av kostnaden.
‒Det går inte att bortse från att det här är dåligt skött. Långsiktigt är det naturligtvis en bra idé att dra VA-ledningen. Men känslan är att det finns något annat som drivit på det här. Och som vi nu får finansiera, säger Lars Wikman.