Breda partier inte alltid bäst

Politiken har professionaliserats. Det pågår en ständig kamp om den allt rörligare valmanskåren och partistrategerna snarare än partimedlemmarna bestämmer vilka budskap väljarna ska övertygas med.

Övrigt2009-09-19 05:00

Huruvida politikens professionalisering förstärker eller försvagar demokratin går att diskutera. Däremot är professionaliseringen en naturlig följd av att 95 procent av svenskarna i dag inte är medlemmar i något politiskt parti.

I nya boken "Väljarna, partierna och medierna" (SNS) målar forskarna Lars Nord och Jesper Strömbäck bilden av ett förändrat politiskt landskap. Folkrörelserna har inte förlorat i betydelse – men de har förlorat i inflytande. Medlemmarna har reducerats till lokala och regionala fotsoldater i kriget om väljarna.
Nord och Strömbäck har studerat valrörelsen 2006 och dragit flera nödvändiga slutsatser vilka torde vara nyttiga för partierna inför nästa val. Deras forskning visar hur ökad professionalisering, och extern rekrytering av pr-konsulter, skapar tydligare budskap. Samtidigt finns en uppenbar fara i om partimedlemmarna inte förstår, eller kan förklara, den förda politiken.

Särskilt intressant är kapitlet om målgruppsanalyser. Att partierna studerar tänkbara målgrupper är i sig inget nytt. Lars Nord och Jesper Strömbäck visar dock hur nischade väljare blir viktigare och viktigare för riksdagspartierna. I valet 2010 är det alltså inte säkert att partiet med bredast politik gör bäst i från sig.
Framtidens kamp om makten handlar om medieval. Medier och sociala medier kompletterar på många sätt traditionella torgmöten. Men vad Nord och Strömbäck menar är att olika mediekanaler, attraherar olika väljare. Om till exempel Kristdemokraterna går till val på att sänka fastighetsskatten måste partiet finnas där villaägare finns. Däremot gör KD:s profil att partiet har mindre anledning att bedriva kampanj i områden som helt domineras av hyresrätter.

Inför EU-valet var Miljöpartiet klart skickligast i att nischa sitt budskap. MP gjorde målgruppsanalysen att partiet har störst potential hos unga, miljöintresserade väljare. Därefter anpassade Miljöpartiet stora delar av sin kampanj efter nischgruppen. Som ensamt parti annonserade MP på musiksajten Spotify och sista veckan innan valet köpte man allt reklamutrymme på Stockholms central. Målgrupp, budskap och plats knöts ihop. Resultatet är känt. Miljöpartiet blev större än Socialdemokraterna i Stockholms stad.
Att tänka brett är inte alltid bäst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om