Bredband kan locka företagare till Tystberga
Många städer och samhällen har en företagarförening, så även Tystberga. Men vad gör egentligen en företagarförening? SN besökte tre av medlemmarna.
_ Men det är också bra med ett nätverk för företagarna på orten, säger Sören Skog, som är ordförande i Tystberga Företagarförening.
Tystberga företagarförening startade 13 juni 1991 och då var de ungefär 15 medlemmar. Som mest har över 75 företag varit medlemmar i föreningen, men nu är de 63.
Det har blivit en hel del frågor som rör samhället i sig, som exempelvis Postens vara eller inte vara. En företagarförening kan fungera som en påtryckare gentemot kommunen, tror de tre medlemmarna.
_ Vi är ju till för bygden och företagarna, det hänger ihop, säger Sören Skog.
Han tycker att det svenska samhället går framåt, men att Tystberga definitivt inte gjort det de senaste åren. Företagarföreningen vill bland annat verka för att även Tystberga ska utvecklas positivt.
Barbro Nord tror att engagemanget för bygdens framtid har blivit den mest diskuterade frågan eftersom företagens inriktningar spänner inom ett väldigt brett spektra.
_ Det kan vara svårt att hitta gemensamma nämnare annars, tror hon.
För ett tag sedan försökte Barbro få medlemmarna intresserade av en kurs som skulle ta upp rättigheter och skyldigheter mot kund, men den vann inget intresse.
_ Det var för få deltagare, säger Barbro och skrattar lite åt minnet.
Företagarföreningen i Tystberga har styrelsemöte en gång i månaden och medlemsmöte några gånger per år. I snitt ett i kvartalet, tror Barbro Nord.
Det som diskuteras mest i föreningen just nu är bredband. Tystbergas företagare är övertygade om att det skulle kunna locka fler att flytta till bygden om det fanns bredband i Tystberga.
_ Med lätthet skulle det bli än mer attraktivt för de som nu bor i Stockholm att flytta hit, säger Bert Svensson.
Att få dit fler företag skulle bidra till bygdens fortlevnad.
För några år sedan skickade företagsföreningen ut en folder till småföretagare i Stockholm för att locka fler att flytta till Tystberga. I foldern, som skickades ut till flera hundra personer, presenterades Tystberga.
Föreningen fick en del svar och någon nappade till och med och flyttade till orten. Men det var ingen massinflyttning direkt, konstaterar de.
_ Och då hade vi också ett bra mycket större serviceutbud än vad vi har idag, säger Barbro Nord.
De tycker att det är lite konstigt att kommunen inte är mer aktiv och försöker locka fler att bosätta sig utanför centralorten. Kanske upprepar de utskicket om ett tag, men det är inget som de diskuterat än i föreningen.
Varför går man med i företagarföreningen?
_ Jag gick med för att jag sökte ett kontaktnät, berättar Bert Svensson.
Han flyttade till Tystberga 1991 och tyckte att det var ett sätt att få kontakt med folk.
_ Annars är det lätt så när man kommer till ett litet samhälle om man inte tar kontakt, att de som bor där undrar "vad är det där för en typ", säger Bert Svensson och skrattar.
Som liten egenföretagare är man nästan beroende av en företagarförening, tror Sören Skog, som var med och startade företagarföreningen.
_ Behöver du till exempel en bra advokat eller en grävmaskinist, ja då är det naturligt att fråga kollegorna i föreningen om de känner någon sådan. Då behöver man inte sätta upp en lapp på macken.
Barbro Nord gick med i företagarföreningen 1993.
_ Det kändes riktigt, särskilt för mig som ensamföretagare. I föreningen delar vi i botten samma problem och har samma känsla för bygden, tror hon. Här kan jag få veta lite mer och höra vad andra har för bekymmer.
För några år sedan bildades turistgruppen, en undergrupp till företagarföreningen. Barbro Nord är en av de tjugo medlemmarna och företagen som är representerade där arbetar med turism på ett eller annat sätt. Gruppen träffas en gång i månaden och deltar i mässor och turistevenemang tillsammans.
Vilka möjligheter har föreningen att påverka?
_ Informationstavlan som sitter vid infarten till Tystberga, den har vi lyckats med, säger Sören Skog och skrattar.
Men mer allvarligt sett tror de att Tystberga företagarförening anses vara en respekterad förening, en "speaking partner".
_ De tar oss nog ganska seriöst, inbillar jag mig, säger Bert Svensson, och syftar på bland annat kommunen.
_ Ja, det gäller att inte gapa och skrika. Det blir alltid lättare att komma till förhandling med saklig kritik och gångbara förslag, säger Sören Skog.
På medlemsmötena försöker föreningen alltid ha något slags tema, som exempelvis försäkringar, för att locka medlemmarna att komma. Besöksfrekvensen har nämligen sjunkit de senaste åren.
_ Livet är ju som det är. Det är jobb och fritid, och den lilla tid som blir över till fritid försöker man ju ägna åt just _ fritiden, säger Bert Svensson.
Företagarföreningen har även en egen hemsida och tanken var att den bland annat skulle fungera som ett bollplank för företagarna, något som inte riktigt blivit av.
_ Tyvärr är det samma problem här. Vi hinner inte uppdatera och utveckla så mycket som vi skulle vilja göra, säger Bert Svensson som är en av de ansvariga för sidan.
_ Men det går att få kontakt med oss genom den och vi försöker att ta bort all inaktuell information så gott det går.
Och lite hänger hemsidan ihop med ambitionen att få bredband till samhället liksom försöken att få igång ett IT-café.
_ Vi hoppas att det skulle vara ett sätt att få ungdomar att stanna kvar. De kunde jobba i IT- cafét och lära de lite äldre, säger datakonsulten Bert Svensson och sneglar på Sören Skog, som inte använder datorer så ofta.
Ett IT-café skulle skapa gemenskap, tror de.
_ Det finns lokal, vi har fått löfte om bidrag, vi har dataleverantörer som vill sponsra med datorer. Det enda problemet är hur vi ska koppla upp oss på nätet.
Projektet faller på att det inte finns bredband i Tystberga. Och än så länge har de inte fått något svar om bredbandet som ska hjälpa till att lösa flera problem.
_ Det är tufft, men absolut inte hopplöst. Vi fortsätter att kämpa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!