Bredband snart klart till alla i Sörmland
Länsstyrelsen har beslutat att 24 miljoner ska satsas på radiosänt bredband till de kvarvarande vita fläckarna på landsbygden. Bredband till alla är därmed snart verklighet i Sörmland.
Utbyggnaden av de områden i Sörmland dit bredbandet i dag inte nått motsvarar cirka 40 procent av hela länet, och cirka 15 procent av länets alla invånare. Med utbyggnad av 5090 radiosändare siktar man på att få hundra procent täckning i de tidigare outbyggda områdena. Utbyggnaden ska ske från öster till väster i fem etapper. Starten sker i Trosa och delar av Gnesta. Hela utbyggnaden ska vara klar till sista september i år.
Det som skiljer den här lösningen från tidigare är att det är trådlöst. De nya stationer som kommer upp fungerar ungefär som 3G-masterna, och kommer att placeras på befintliga master samt på vattentorn, kyrktorn och liknande, säger Tommy Blomqvist.
Kommunerna och regionförbundet har gått samman och skött upphandlingen av det nya nätet, som ska byggas av SB Broadband AB.
Förutom de statliga pengarna via länsstyrelsen, får kommunerna vara med och finansiera med cirka 2,8 miljoner tillsammans.
Att bygga ut optisk kabel till samtliga som i dag saknar bredband på landsbygden hade inte varit ekonomiskt rimligt, enligt Ronnie Wanberg, projektkoordinator för bredbandsutbyggnaden på Regionförbundet Sörmland. En sådan utbyggnad hade kostat mer än 250 miljoner kronor.
Ska vi se till att alla har täckning i dag är det här enda möjliga lösningen, säger han.
Hur påverkar dåligt väder det radiosända bredbandet?
Det blir sällan tvärstopp men om det snöar ymnigt eller hällregnar kan man tänka sig att hastigheten reduceras. Men med tanke på att bredband på landsbygden ofta är luftburet är det här ett säkrare system, eftersom inga ledningar kan gå sönder, säger Tommy Blomqvist.
Sörmlands län är nummer två i landet på att satsa regionalt på radiosänt bredband efter Kalmar län. Bredbandet ska kunna garantera en lägsta överföringshastighet på 0,5 Mbit/sekund, även om radionäten ska kunna leverera upp till maximalt 30 Mbit/sekund.
Det kommer att kosta ungefär som ett ADSL-abonnemang gör i dag, runt 300 kronor i månaden. Hur man sedan gör med startavgift eller om man vill att kunder ska binda upp sig på ett visst antal månader är upp till leverantören, säger Ronnie Wanberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!