Ungefär 40 procent av alla läkarintyg är inte kompletta när de lämnas till Försäkringskassan. Det bromsar upp hanteringen och patienter får vänta på sin ersättning. Tvistefrågan mellan läkarkåren och Försäkringskassan finns i hela landet och behöver lösas för att patienter inte ska komma i kläm. Johan Hellström, chef för psykiatrin i Nyköping och Katrineholm, bjöd in representanter från försäkringskassan i Sörmland till ett möte.
– Vi behöver en dialog. Vissa saker kan åtgärdas och det gör man inte genom att skälla på varandra, säger han.
När en patient får vänta på sin ersättning eller nekas sjukpenning skapar det frustration, berättar han.
– Väldigt mycket frustration, absolut. Det kommer det nog att fortsätta att vara. Det sätter patienterna i en väldigt besvärlig situation.
Johan Hellström medger att det förekommer illa skrivna läkarintyg. Och att läkare kan sjukskriva i olika omfattning.
– Visst förekommer det. Inte ens ortopeder sjukskriver likadant och om man tar psykiatri blir otydligheten ännu större. Det är klart att det finns en svårighet, men vi kan inte heller gå in och misstro alla som kommer hit. Det funkar inte.
Samtidigt påpekar han att det är krångliga intyg som ska skrivas för att Försäkringskassan ska godkänna dem.
– Vi från vården kanske har lite dålig respekt för sjukskrivningsblanketten som juridiskt dokument. Vi pratar lite olika språk. Men det är inte gjort för att vara lätt. Blanketten är otydlig och det blir ofta missförstånd, det var en sak vi pratade om på mötet.
Och när det är ont om läkartider och patienter mår dåligt är det frustrerande för läkarna att ägna sig åt försäkringstekniska frågor.
– Vården får ägna sig åt försäkringsmedicinska ärenden i stället för att vårda folk. Det är ett problem. Men vi har inget val, hur krångligt det än är, säger Johan Hellström.
– Det är klart att det drabbar enskilda patienter och det är jobbigt att se. Det är jobbigt för alla inblandade, inte minst patienten själv.
SN har försökt nå försäkringskassan i Sörmland, men enligt presstjänsten väljer myndigheten att bara uttala sig på nationell nivå i vissa frågor. Karin Olsson, chef för avdelningen för sjukförsäkringar, känner inte igen den frustration som Johan Hellström beskriver.
– Frustrationen är ju deras, naturligtvis förstår jag att läkaren sitter i en pressad situation. Men det ligger också i läkarens uppdrag att värdera om sjukskrivning är rätt väg att gå. Det bästa för individen är om läkarintyget är rätt ifyllt från början.