Bryggägare vill sätta upp grindar – badsugna kan stängas ute

I Nyköping, som utger sig för att vara en skärgårdsstad, är det upp till en mil för att komma till ett havsbad. Några bryggor vid Brandholmen har tjänat som ett substitut för badsugna. Nu vill bryggägare sätta stopp för badandet genom att sätta upp låsförsedda grindar.

Mer än 20 grader kan uppmätas i Stadsfjärdens ytvatten. Då är det skönt med ett dopp tycker Harry Rýhnell och Herman Sommestad. Men snart kan de som vill ta sig ett dopp från bryggorna stängas ute. Bryggägare upplever att det är så många som badar och oroas över skadegörelse av sina båtar.

Mer än 20 grader kan uppmätas i Stadsfjärdens ytvatten. Då är det skönt med ett dopp tycker Harry Rýhnell och Herman Sommestad. Men snart kan de som vill ta sig ett dopp från bryggorna stängas ute. Bryggägare upplever att det är så många som badar och oroas över skadegörelse av sina båtar.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-06-06 07:00

Bad hör sommaren till. Men ofta uppstår intressekonflikter mellan den badande och närboende. Vem äger rätten till badstället? Hur gäller allemansrätten?

Allemansrätten säger att alla ska ha tillgång till naturen. Allemansrätten är inskriven i en av landets grundlagar. Men allemansrätten är ingen lag och därmed finns ingen lagtext som exakt definierar dess innehåll. Allemansrätten kan tolkas i domstol, men rättsfallen är hittills få.

Däremot finns lagar för allemansrätten som sätter gränser för vad som är tillåtet.

Allemansrätten utgår från att inte störa och inte förstöra.

Så vad får du göra? Du får gå i land på en ö, tillfälligt förtöja och bada. Det finns inga regler om minsta avstånd till hus. Att tillfälligt förtöja eller bada vid en brygga som ligger utanför tomtmark är okej. En förutsättning är förstås att den som äger bryggan inte hindras från att använda bryggan.

– Den som äger bryggan har företrädesrätt till bryggans användning, säger Klas Sandell, professor i kulturgeografi och expert på allemansrätten.

På Brandholmen finns några båtbryggor, som används av badsugna. Här har en intressekonflikt blossat upp mellan badare och bryggägarna, som består av en samfällighetsförening som bildats av de närboende.

Nu har planer väckts från samfällighetsföreningen om att sätta upp låsförsedda gallergrindar för att förhindra badare.

– Det kan vara uppemot hundra personer som badar under en dag, säger Kalle Karell, ordförande i samhälligheten.

Han menar att det är en säkerhetsaspekt "bryggorna har inte kapacitet för alla badare", och för att undvika skadegörelse och stölder ur båtarna, men medger att de hittills varit i stort sett förskonade från något sådant.

Gallerförsedda grindar inverkar på allmänhetens möjligheter till rörligt friluftsliv och kan kräva bygglov.

Kristoffer Ryhnell, som bor i området, tycker inte om planerna med gallerförsedda grindar.

– Badarna för med sig mer glädje än bekymmer, säger han.

Nyköpings kommun iordningställde för något år sedan en gallergrind till kommunens pir, som är norra Europas längsta, vid kanotstadion. Grinden kostade cirka 300 000 kronor. Ett argument till grinden var för att skapa lugn och ro i gästhamnen. Grinden låses vid 22 på kvällen.

Så fungerar strandskyddet

Strandskyddet syftar till allmänhetens behov av friluftsliv och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur- och växtliv. Strandskydd gäller vid havet och vid sjöar och vattendrag. Man får inte bygga eller uppföra andra anläggningar i området.

Byggnader som redan finns får inte heller börja användas för nya ändamål.

Man får inte heller anlägga vägar, staket, häckar, rabatter, iordninggjorda grillplatser, bryggor eller liknande utanför tomten, eftersom det skulle innebära att den privatiserade sfären utvidgas.

Man kan söka dispens från strandskyddet hos kommunen eller länsstyrelsen.

(Källa: Naturvårdsverket)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!