Byggde altaner för nio år sedan – nu måste de rivas: "Vi har blivit lurade"

Altanen som mäklaren lockade med var den viktigaste detaljen som fick Agnieszka Trzaska att köpa lägenheten i Oppeby Gård. Fem år senare kom plötsligt ett besked från bostadsrättsföreningens styrelse: Alla altaner måste rivas. Hon och grannarna som investerat i egna uteplatser känner sig lurade och kräver nu ersättning av föreningen.

Anita Lindberg (till vänster), på sin altan som byggdes för nio år sedan. Nu måste den rivas. Agnieszka Trzaska och Curt Lundqvist är två av de andra altanägarna i samma sits.

Anita Lindberg (till vänster), på sin altan som byggdes för nio år sedan. Nu måste den rivas. Agnieszka Trzaska och Curt Lundqvist är två av de andra altanägarna i samma sits.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-04-28 08:00

2012 slogAgnieszka Trzaska till på en bostadsrätt i Oppeby Gård, med utsikt över Nyköpingsån. Hon petade in 50 000 kronor extra för att vara säker på att få lägenheten som såldes in som en "jättefin tvåa med både balkong och altan".

– Jag köpte lägenheten för den hade altan, det var det viktigaste argumentet för mig, säger hon.

Hennes altan byggdes redan 2009 och samma år byggdes ytterligare tre altaner inom föreningen. De som byggde altaner hade fått grönt ljus från styrelsen att göra detta och med det beslutet i ryggen godkändes ytterligare ansökningar om byggnation under 2016.

Samma år fick föreningen en ny styrelse, samtliga tidigare medlemmar byttes ut och då gjordes en anmälan till Nyköpings kommun.

– Det började med att de försökte få bort altanerna genom att påstå att det här skulle vara svartbyggen. Så kommunen var här, men godkände byggena, de hade inget att erinra, säger Anita Lindberg, en av dem som byggde sin altan 2009.

En skrämseltaktik från den nya styrelsen, menar altaninnehavarna.

– De försöker lägga över ansvaret på kommunen, menar Agnieszka Trzaska.

– Med tanke på att nuvarande styrelse hela tiden påpekar att altanerna är olagligt byggda vill vi klargöra att samtliga byggen har fått lov av den tidigare styrelsen, säger Anita Lindberg.

Hon fortsätter.

– Dessutom måste berörda grannar godkänna att man får bygga, vilket också skett i samtliga fall.

När det 2017 var dags för föreningens årsstämma hade styrelsen själva skrivit ett förslag om att altanerna skulle rivas, och deras förslag röstades igenom med god marginal av föreningens medlemmar.

Ingen av dem som har byggt altan motsätter sig stämmans beslut och de har heller inga förhoppningar om att få behålla uteplatserna. Men det finns en stor ilska kring hur styrelsen har hanterat det hela.

– Vi vill ha ersättning för vi har blivit lurade, lurade att bygga. Vi har ju lagt ner en massa pengar på det här, säger Anita Lindberg.

Nu har det hela övergått till en kamp för att få ersättning och styrelsen, hyresnämnden och altanägarna ska träffas för ett medlingsmöte.

– Vi vill inte ha ersättning för materialet, för det ska vi behålla. Däremot ett skadestånd för att de har lurat oss, för lidande, sveda och värk, säger Christer Wennerberg.

SN har varit i kontakt med bostadsrättsföreningens ordförande som inte vill ge några kommentarer innan ärendet har avhandlats i hyresnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om