Byggnads vid slutet av vägen i Vaxholm

Vaxholm är inte bara synonymt med skärgårdsidyll och statsministerns ­årliga sommartal. För drygt fem år sedan blev skolan på orten symbolen för EU:s fria rörlighet och utmaningarna  rörligheten för med sig. Inte minst för facket.
Här kommer historien. Vaxholms kommun anlitade byggbolaget Baltic Bygg för bygget av Söderfjärdsskolan. I samband med upphandlingen ställde kommunen krav på kollektivavtal. När Baltic Bygg i sin tur vände sig till underleverantören Laval un Partneri – ett lettiskt företag vars anställda jobbade för lettiska löner – uppstod konflikt.
Den svenska fackföreningsrörelsen frontalkrockade med EU:s fria rörlighet.

Övrigt2009-12-04 05:00

Fackförbunden Byggnads och Elektrikerna reagerade med ryggmärgen, åkte till skolan och skrek ”go home” till sina lettiska kollegor. Därefter har Byggnads ändrat sin argumentation till att mer sansat påpeka att svenska löner gäller i Sverige. Ändå lever ilskan mot letterna kvar.
Utifrån ett fackligt perspektiv är det lätt att förstå Byggnads agerande. Medlemmarnas löner är inte mycket lägre. Däremot är byggnadsarbetare utbytbara mot dem som är villiga att göra jobbet för lägre lön. Jämför med humanistiska yrken som lärare och journalist. Vad skulle Lärarnas Riksförbund säga om Vaxholm anställde billigare lärare ifrån Lettland? Vem skulle få utbildningsminister Jan Björklunds stöd?
Byggnads agerade för att skydda sina egna medlemmar. Det är filosofin i all facklig verksamhet. Samtidigt måste fackföreningsrörelsen ha förstått att man tog en strid som var omöjlig att vinna. Den fria rörligheten för kapital, varor, tjänster och människor är, och kommer att förbli, EU:s grundfundament.
Veckans beslut från Arbetsdomstolen att Byggnads och Elektrikerna ska betala 2,5 miljoner i skadestånd till Laval – för att man satte bygget i blockad – är därför väntat. Skadeståndet är en logisk följd av domen i EG-domstolen för snart två år sedan, vilken gav Laval stöd.
Skadeståndet lär inte förändra Byggnads inställning att fri rörlighet hotar den svenska modellen. Fackombud runt om i landet kommer fortsätta associera EU med lönedumpning i stället för billiga flygresor och fler lattesorter. Men skadeståndet markerar någon form av slut. Fackföreningsrörelsen är tvungen att svälja stoltheten, slicka såren och gå vidare. Byggnads tog striden.
Och förlorade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om