Det moderna samhället lider av en regleringsiver. Företagare arbetar under en stor regelbörda som detaljreglerar allt från brandskydd och livsmedelshygien till jämställdhetsarbete och lönerevisioner. I många fall är reglerna välmotiverade. Vi vill ha säker mat och brandsäkra byggnader. Ibland slår de dock fel.
I en ny promemoria från Socialstyrelsen slås fast att medicinsk personal, som sjuksköterskor och läkare, ska ses som yrkesutövande även på sin fritid. Tanken är god. En läkare ska inte som privatperson kunna använda sin auktoritet för att ge felaktiga råd. Men reglerna ställer också krav på journalföring och tillsyn när personalen engagerar sig i frivilligarbete på fritiden. Röda Korset har slagit larm för att medicinsk personal inte längre kommer kunna arbeta i deras första hjälpen-grupper eller med katastrofberedskap. Byråkratin skulle bli för betungande. Däremot kan samma uppdrag fortfarande utföras oreglerat av volontärer som inte är yrkesutbildade.
Socialstyrelsens detaljreglering förbjuder folk från att frivilligt bidra till en bättre värld.
Tyvärr är det inte den enda reglering som riskerar att slå hårt mot Sveriges frivilligkrafter. EU:s momsdirektiv kräver att alla ideella föreningar ska omfattas av de momsregler som finns i Sverige. Rent ekonomiskt betyder förändringen inte mycket när ingående och utgående moms har kvittats mot varandra, men administrativt innebär det en stor belastning. Redan i dag är det svårt för många organisationer att hitta kassörer och ekonomiskt ansvariga. Få engagerar sig i en förening för att de gillar bokföring.
Att myndigheter och regeringar vill säkerställa lika villkor och goda förhållanden är naturligt. Samtidigt får inte byråkratin kväva de människor som engagerar sig frivilligt i samhället.