Camilla tog språnget hem från Tyskland

1982 blev Camilla Andersson Füller, 43 år, uttagen till young riders-landslaget i hoppning. EM gick det året i Tyskland och det skulle dröja 20 år innan hon återvände till Sverige. Nu har Camilla startat upp en hästverksamhet i Kiladalen där hon tränar upp unghästar för försäljning.

Övrigt2005-07-19 21:49
Fem hundar, tre får, Pärlan det vietnamesiskt hängbukssvinet en mängd kaniner och så hästar och ponnyer i massor.
Det gäller att se upp så man inte snubblar på något fyrbent på gården Stora Vretstugan, med utsikt över den gröna dalen. SN:s fotograf vet det nu.
2003 flyttade familjen, Camilla med döttrarna Marika, tolv år, och Linnea, sju år, hit. Maken/pappan Ralf Füller hade dött i en ridolycka året innan.
Jag ville flytta hem igen, men jag sålde inte gården utanför Frankfurt. Det kunde jag bara inte. Det var mina svärföräldrars livsverk och jag vet ju inte vad som kommer att hända här heller. Kanske flyttar jag tillbaka så småningom. Jag känner mig mer hemma där än här.

Under de 20 åren Camilla bodde i Tyskland jobbade hon med hästar. Flyttade runt till olika stall, red unghästar på Bundechampionat och auktionshästar. En tuff väg mot sitt drömyrke. Under de åtta sista åren drev hon ett träningsstall med sin man.
Min föräldrar var inte rika så för att kunna hålla på med hästar professionellt var jag tvungen att flytta. Och Tyskland är ändå ett hästmecka, säger hon.

Men att vara en blond häst-tjej från Sverige och slå sig fram bland alla ryttare i Tyskland är inte lätt.
Det är lätt att man blir utnyttjad. Man kan stöta på män som lovar en guld och gröna skogar, men det är för det mesta något annat de vill åt. Visst kan man söka sig till kända ryttare som Beerbaum och Lars Nieberg, men man ska inte tro att man får träna för dem. De är för det mesta aldrig hemma och det är alltid de värsta hästarna man får rida. Det finns tio andra ryttare före dig i kön som tar de bästa.
Med skinn på näsan, sunt förnuft och en vilja att inte ge upp har det dock fungerat för Camilla.

I stallet finns just nu 15 häst-ar. De flesta unghästar. Bara flaggskeppet Lady, sexåriga skimmelstoet Spor de la meri och barnens ponnier är inte till salu.
Jag har bättre hästmaterial nu än jag någonsin kunde drömma om som ung, säger Camilla som startade karriären på travhästen Esperance.
Jag började rida på Södertälje Ridskola och red SM och NM som junior. Till young riders EM blev jag uttagen tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson. Han har också gått den långa vägen i Tyskland.
Camilla Andersson Füller väljer uteslutande tyska hästar att träna upp.
Jag tycker de är bättre och så har jag en bra kontaktperson där nere som alltid har mycket hästar att välja mellan. Jag åker ned varannan månad, men jag kan inte ta hem för många hästar. Jag har bara mina döttrar och en hästtjej som hjälper mig.
Men det är hela idén bakom Camillas verksamhet. Att hon ska känna hästen så väl innan hon säljer den att hon kan garantera att kunden får vad den vill ha.

Återkomsten till Sverige har kanske än så länge inte blivit riktigt så lyckad som Camilla tänkt sig. Tävlingsmässigt har det gått bra, det är värre med den sociala biten.
Jag har inget kontaktnät kvar. Jag har varit borta för länge från Sverige, så just nu säljer jag mina hästar mest till Stockholm med mun-till-mun metoden. Kan jag kvala in mina hästar till Flyinge och Falsterbo når jag en helt annan kundkrets, säger hon och fortsätter.
Sen är det är många som tittar snett på mig och min tyska hästbuss. Men när jag kom tillbaka började jag från noll och har fått kämpa mig fram till det här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om