Chantal skapar hemtrevlig elegans på Café Le Monde

Född i Sydamerika, uppvuxen i Paris, arbete i London och nu caféägare i Tystberga. Chantal Ho-A-Fouk har minst sagt levt ett kontinentalt liv. Nu vill hon förena alla erfarenheter och intryck i sitt nyligen startade fik Café Le Monde.

Övrigt2014-07-17 08:43

Att få träffa nya människor är det roligaste Tystbergabon Chantal-Ho-A-Fouk vet. Inte konstigt om man betänker hennes bakgrund: född i Franska Guyan i nordöstra Sydamerika flyttade hon som tvååring till Paris, där hon sedan växte upp. Som vuxen sökte hon sig över Engelska kanalen till London, där hon i flera år jobbade som småbarnslärare på en fransktalande skola. Från en världsstad till en annan med sina respektive blandningar av kulturer från hela världen.

Detta har präglat hennes idéer om hur hon vill ha det på fiket Café Le Monde, eller Caféet Världen på svenska, som hon och sambon Patric öppnade i maj.

– Paris och London är kosmopolitiska städer. Här vill jag kunna blanda olika kulturer.

Idén fick Chantal när hon och sambon var i Montmartre, en pittoresk stadsdel i centrala Paris som Chantal tycker väldigt mycket om. När paret besökte ett crêperie, där det serveras en slags franska pannkakor, slog tanken henne: varför inte öppna ett eget café i Sverige?

Internationellt och samtidigt lokalt, så kan man sammanfatta konceptet med Café Le Monde där Chantal och Patric lägger stor vikt vid att samarbeta med lokala producenter. Allt är hemlagat och hembakat med varor som odlats i trakten.

– Vi satsar på kvalitet, inte kvantitet, säger Patric. Utbudet förändras beroende på vad producenterna vi samarbetar med har kunnat producera. Det är inne med lokalt producerad mat och det känns kul att samarbeta med folk från trakten.

Hemma i Frankrike ser caféerna olika ut beroende på var i landet man besöker dem. I Paris är de mer stilrena och designade, färgerna kan exempelvis följa en tydlig idé. Caféerna ute på landsbygden är istället av en enklare och ledigare stil. Med sina tre års studier i modedesign bakom sig vill Chantal kombinera dessa två världar i en slags hemtrevlig elegans.

Utöver framtida evenemang och utställningar på fiket, drömmer Chantal även om att låta menyn präglas av olika temaveckor.

– Som till exempel en vecka argentinsk mat, en annan vecka kinesisk mat. Menyn kommer också att bli mer årstidsbetonad, säger hon.

Responsen de första två månaderna har varit väldigt bra. Under öppningsveckan gjorde caféet beställningstårtor åt Tystbergakonstnären Anita Grede, en av caféets stammisar. Och snacket går: folk som inte ens är från trakten reser till villan, där det tidigare låg ett lokomotivcafé, bara för att få ta en fika.

– Det roligaste med att driva caféet är att få träffa alla underbara människor, säger Chantal med ett leende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om