Chefen för vårdcentralen i Ekensberg hyllar personalen efter två stentuffa dagar: "En anstormning utan dess like"

Nyköping600 doser antibiotika har delats ut på Ekensbergs vårdcentral efter meningokocksmittan i Brandkärr. Minst lika många samtal har förts med oroliga föräldrar och barn. Personalen på vårdcentralen i Ekensberg hyllas nu.

– De har varit fantastiska, säger verksamhetschefen Gustaf Nälser om personalen.

– De har varit fantastiska, säger verksamhetschefen Gustaf Nälser om personalen.

Foto: Ericsson Fredrik

Övrigt2017-03-01 20:00

Efter tragedin med en flicka som dog i hjärnhinneinflammation i Nyköping och en pojke som insjuknade i samma sjukdom, har trycket på Ekensbergs vårdcentral varit hårt.

– Det har varit en anstormning utan dess like, säger verksamhetschefen Gustaf Nälser.

I två dagar har personalen kastat allt annat arbete åt sidan.

– De har varit fantastiska, säger verksamhetschefen Gustaf Nälser.

Antibiotika har delats ut till personer som bedömts behöva det efter att ha varit nära de två smittade barnen. Omkring 600 doser har lämnats ut.

– Det har givetvis varit en jättetuff situation. Många som kommit hit har haft svårt för svenska språket och i vissa fall inte riktigt förstått exakt vad det handlar om, vilket gjort dem ännu mer rädda. Men personalen har varit fantastisk.

När SN besöker vårdcentralen, under en eftermiddagstid för de sista som ville ha antibiotika, berättar sjuksköterskan Helena Milton att just den språkliga situationen har varit en utmaning.

– Vi är oerhört tacksamma över att få hjälp av en tolk, det har underlättat vårt arbete, säger Milton.

Personalen kan nu äntligen pusta ut lite.

– På tisdagen var det ett stort tryck på att få antibiotika, i dag (onsdag) är det lugnare, berättar hon.

Patienter som har haft "vanliga" besök inplanerade har fått sina tider flyttade. Men de har reagerat med förståelse, menar verksamhetschefen Gustaf Nälser.

– Ja, jag har inte nåtts av några klagomål. Jag tror att de flesta, om inte alla, har haft förståelse för den här speciella situationen, säger han.

En del oroliga föräldrar som kommit har egentligen inte behövt antibiotika till sig själva eller sina barn.

– Många har inte behövt ta. Men vi har haft inställningen "hellre fria än fälla". Antibiotikan är ju inte farlig, och jag ger hellre en dos för mycket än en för lite.

Antibiotikan som använts heter ciprofloxacin. Det rör sig om en engångsdos. Barn och vuxna över 20 kilo får en tablett på 500 milligram. De barn som väger under 20 kilo får 15 till 20 milligram per kilo. Antibiotikan finns även i flytande form för de som inte kan svälja en tablett.

– Den ges i förebyggande syfte för att ett sådant här sjukdomstillstånd inte ska bryta ut, säger Gustaf Nälser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!