Citybanan ger tyngd åt kraven på Ostlänken

Övrigt2006-12-29 16:03
Citybanan, tågtunneln i Stockholms city, gäller för tillväxten och regionutvecklingens bästa, konstaterar regeringens utredare Hans Rode.
Järnvägsproblematiken i Stockholm berör hela regionen. Det var två viktiga besked. Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) har därmed ett underlag som visar på den nödvändiga kopplingen från jätteinvesteringen Citybanan till en snabb utbyggnad av Ostlänken genom Sörmland och Östergötland. Ytspårsalternativet löser visserligen pendeltågstrafikens problem i Stockholm, men inte mer. Projektet skulle inte heller bli snabbare genomfört. Därmed borde alternativet falla.
Att det inte fanns någon bättre lösning än Citybanan är en prestigeförlust för regeringen, som helst velat se ett billigare och framför allt ett mer snabbyggt alternativ. Samtidigt visar utredningen hur pass underfinansierad Citybanan var när den förra regeringen tog beslutet. Det saknas ett antal miljarder. Dessa måste hostas fram ur de närmaste budgetarna och/eller med hjälp av offentliga och privata medfinansiärer. Hans Rode skickade med en önskan om att regeringen ska snabba på planeringsprocessen för att bygga klart före 2017. Brasklappen om den bristande konkurrensen inom byggsektorn som riskerar att göra allt dyrare får inte heller missas, Rode nämnde särskilt nya utländska aktörer.

Om regeringen väljer att söka externa medfinansiärer för Citybanan i Mälardalen kommuner, landsting, regionförbund och näringsliv så binder man upp sig för att raskt eller parallellt göra offensiva satsningar på infrastrukturen i Mälardalen. Det borde vara argumentet för att finansiärerna i vår region snabbt ska hoppa på vagnen. Nyttan av de inpumpade miljarderna i Citybanan måste maximeras, helt enkelt. Satsningarna måste ses i regionalt tillväxtsperspektv, vilket inkluderar Sörmland, Östergötland och inte minst kommunerna längs järnvägen, som Trosa, Nyköping och Oxelösund. Kan man bygga Citybanan och Ostlänken parallellt skapas stora tillväxtmöjligheter. Staten behöver inte betala allt när andra kan vara med och bidra till Citybanan. Samma perspektiv bör överföras på Ostlänken.

Här finns ett unikt politiskt tillfälle att förena en mängd starka aktörer i en bred infrastrukturvision för Mälardalen. I den sittande regeringen finns inga ideologiska bromsklossar som minimerar handlingsalternativen, vilket det förra regeringsunderlaget led svårt av. Detta är ett tillfälle som infrastrukturminister Åsa Torstensson måste ta vara på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om