Curlingen inte längre på glid i Nyköping
Fyra månader mer tid behövde inte curlingklubben för att introducera sporten på allvar i Nyköping. Över 500 skolelever har prövat på hur det är att få stenarna att curla, ett juniorlag har bildats och till nästa säsong kan medlemsantalet ha ökat med det tredubbla om föreningen får fler träningstider vill säga.
Vi har fått mer utdelning än vi någonsin kunnat räkna med, säger curlingfantasten Dénis Pavlatos.
Skolprojektet, som klubben kunde genomföra tack vare stöd från förbundet och SISU, har lockat 71 elever ned till Rosvalla och de flesta Nyköp-ingsskolor har dessutom gjort besök på sina friluftsdagar.
Och det är i den här änden vi måste börja jobba. Att skapa ett intresse för sporten, säger Dénis, som till sin lycka även sett ett juniorlag växa fram.
Jag träffade på handbollsspelaren Thomas Jönsson i en affär i stan och frågade om han inte kunde komma ned och träna. Och han plockade med sig en hel del kompisar också, säger Dénis.
Ja, jag hade tittat på teve från OS-sändningarna och curling verkade kul, säger Thomas, som på egen hand drog ihop runt tio spelare.
Det är just helheten som är själva grejen. Om man är skipper, sopare eller den som kastar iväg stenen spelar egentligen ingen roll.
Spelkvaliteten har kanske inte riktigt nått upp till OS-standard ännu, men de har kul på isen.
När kan man börja spela riktiga matcher?
Man måste först få en känsla hur man ska glida, så att man kan rikta in sig på en punkt, och det tar ett till tre pass, men efter det kan man börja spela i ett lag, säger Thomas, som i går avslutade säsongen med att för första gången spela åtta serier i följd.
Räddningstjänst stod för motståndet.
Skillnaden mellan handboll och curling?
Curling är ju inte en så fysisk sport, men kan inte riktigt jobba sig in i en match på samma sätt. I curling handlar det i stället om koncentration och mister man fokus ett tag är det svårt att kämpa sig till en seger.
Till hösten hoppas nu klubben på fler tider i gamla ishallen, och inte bara då de timmar de fått under måndagseftermiddagarna.
För att vi ska kunna bygga upp verksamheten så vore det bra med lite träning på kvällstid också för medlemmar och ungdomar som studerar, säger Dénis Pavlatos, men vet samtidigt hur svårt det kan vara att få just de attraktiva tiderna.
Han kan tänka sig att under en treårsperiod fortsätta att successivt jobba upp intresset för sporten genom att presentera curlingen för ungdomar och företag.
Målsättningen är ju fortfarande att vi vill bygga en egen hall. Det skulle lösa alla problem, säger han.
Medlemsmässigt kan klubben komma att växa rejält till nästa säsong. 12 var man till antalet innan vårsäsongen startade, nu har över 30 personer aviserat inträde i klubben om förut-sättningarna finns.
Thomas kan bli en av dessa.
Det beror lite på om jag ska börja plugga i Uppsala eller inte. Men om jag flyttar dit kommer jag att söka upp en curlingklubb där. Annars skulle jag vilja börja spela seriespel här.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!