Valet 2014 är inget Dag Bergentoft minns tillbaka på med glädje. Han sitter på verandan utanför "sommarstugan" som hans sambo ritade om till ett permanentboende. Det stora jobbet med stommen fick göras av hantverkare men övrigt har han fixat själv, ofta tillsammans med syskon. Inne är det elegant och modernt, fasaden mer traditionell. Moderaterna förlorade regeringsmakten 2014 och backade även lokalt. De tappade två mandat.
– Dagen efter valet, vi hade vår vallokal i gamla Folkets hus, då gick jag ner ensam där och sparkade runt på all "jädra" material. Materialet skulle ändå bara brännas upp. Det kändes som en sämre bakfylla för den som vet hur det känns. Det kändes så ruttet allting, säger han.
Det tunga nederlaget fick honom att ställa sig själv frågan, "vad gör man nu?". När sedan Moderaternas ombudsman ringde och frågade hur han mådde, var han ärlig:
– Fy fan, det känns inte bra det här.
De närmsta veckorna efter valet, innan vardagen skulle dra i gång igen, blev en tid av grubblande.
– Antingen tar man ner skylten eller så kavlar man upp ärmarna.
Det som fick honom att fortsätta var bland annat att kollegorna i länet tyckte att han gjort ett bra val, även om han först inte lyssnade med det örat. Dessutom såg han att Moderaterna lyckades locka röster från andra partier. Det var också betydelsefullt för beslutet att fortsätta som politiker.
Bergentoft har vid flera tillfällen blivit tvungen att hantera jobbiga situationer, speciellt som polis och då ofta kopplat till självmord.
– Christina (sambo, som också varit polis) och jag har ofta ställt oss frågan hur vi är funtade egentligen. Men det handlar väl om att ikläda sig en roll.
En händelse på en midsommardagsmorgon i Studsvik har etsat sig fast extra mycket.
– En bil hade anträffats i vattnet. Jag var först på plats, ensam och det vara ganska djupt. Jag tog av mig uniformen och hade bara kallingarna när jag dök ner.
– Jag insåg ganska snart att det fanns människor i bilen men att det inte gick att göra något. Sedan kom hela räddningsinsatsen och det var fyra personer som omkommit i bilen, den ena hade jag jobbat ihop med.
Han är själv förvånad över att han inte tagit mer illa vid sig.
– Just hon som jag jobbat med hängde halvvägs ut genom rutan. Det var en Saab kupé och det finns en spärr som gör att du inte kan veva ner hela rutan, så hon blev fast där.
Alla de obehagliga polishändelserna lever klart och tydligt kvar i Bergentofts minne.
– Men jag far inte illa av dem utan konstaterar att så här var det, säger han.
I höst stundar valet och Bergentoft är rejält revanschsugen. Så pass att han kan öppnar upp för samarbete med alla partier för att peta bort ärkerivalen Catharina Fredriksson (S).
Sverigedemokraterna har "bruna rötter" och tidigare statministern Fredrik Reinfeldt (M) var tydlig med att inte samarbeta, som ett "statement". Varför kan du tänka dig ett samarbete?
– Jag tycker inte om det (nazistiska bakgrunden). Men nationellt kommer de landa bland de tre största partierna. Då har väljarna sagt något om den ordning de vill ha i Sverige.
Bergentoft anser dock att de väljare som röstar på Sverigedemokraterna i Oxelösund kastar bort sin röst.
– Då är man är väldigt dåligt insatt. När jag tar snacket med folk på stan "vilken politiker företräder Sverigedemokraterna bäst i Oxelösund?" Då blir det tyst.
Bergentoft berättar att det blir i princip samma svar när frågan "kan du nämna en sak som SD har drivit hårt i Oxelösund?" kommer upp.
– Om du gör dig omaket att rösta, varför slänger du bort din röst på SD? Det är ju huvudet under armen.
Vad beträffar samarbete med Vänsterpartiet, verkar Bergentoft knappt tro på det själv och han ler lite när han pratar om det.
– Skulle de ändra sig i valfrihetsfrågan då kan vi prata med dem också, men jag tror det blir väldigt svårt.
Den fråga som står högst på agendan handlar om fria val i hemtjänsten men upp bubblar även ett helt annat ämne.
Dag Bergentoft kan tänka sig att slå ihop Oxelösunds påsar med Nyköping.
– Vi håller redan på att bygga ihop kommunerna och jag tror inte det är hållbart på sikt att vi bygger från varsitt håll, säger han.
Han pekar på att det byggs olika anläggningar i de två kommunerna – kostsamma investeringar. Detta helt utan dialog och utan diskussioner om eventuell samverkan. Han nämner badhus, som Oxelösund snart behöver bygga och Nyköping ganska nyligen har byggt, och äldreboenden. Dessutom pekar han på en väldigt aktuell fråga:
– Som den ridanläggning som Nyköping tänker bygga ett par stenkast ifrån Stjärnholms ridanläggning. Inga diskussioner förs. Det känns märkligt.