Dags att ladda om Lissabonstrategin

När EU-valrörelsen närmar sig de sista dagarna tar Moderaterna till ett välbeprövat trick. I stället för att låta sina kandidater få mest utrymme, släpper M fram statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg. Det ger extra tyngd åt dels valet, dels Moderaterna.

Övrigt2009-06-03 05:00

I måndags åkte Reinfeldt och Borg på gemensam valturné runt Mälaren. Borgs EU-kunskap visade sig vara sådär, att en minister inte vet hur många platser det finns i parlamentet är faktiskt underkänt. Men om Moderaterna inte lät sina mest profilerade ministrar delta i valrörelsen vore det ett större tjänstefel än så.
Delvis av samma skäl var det Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, inte toppkandidaten Gunnar Hökmark, som i går presenterade Moderaternas syn på Lissabonstrategin i en ny debattartikel (DN 2/6).
Greppet är smart. M gör inrikespolitik av EU-valet och försöker samtidigt exportera arbetslinjen till Europa. Men frågan är vad Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna tycker om att statsministern och finansministern presenterar regeringspolitik som Moderaternas?
Reinfeldts och Borgs retorik visar nackdelarna med Alliansens beslut att välja bort gemensamma aktiviteter inför EU-valet. För åtgärderna bär hela regeringens signum.
Lissabonstrategin är i stort behov av att laddas om. Strategins mål, att EU ska vara den mest konkurrenskraftiga ekonomin i världen 2010, är inte fel. Det är vägen dit som har misslyckats. Målet sattes högt, lågkonjunkturen gör inte fallet lägre. Nu behövs ordning och reda även i de europeiska finanserna.
När statsskulden i ett land som till exempel Storbritannien fördubblas på bara några år är det nödvändigt med fler europeiska lösningar på lågkonjunkturen. Vår rekordhöga svenska ungdomsarbetslöshet blir ännu högre om det inte finns gott om jobbmöjligheter i den brittiska, franska, spanska, tyska eller danska tjänstesektorn.
Ökade satsningar på dynamiska småföretag är således helt rätt.Tjänstesektorn har mycket att vinna på ett EU som fokuserar på att stimulera rörligheten i stället för att sätta upp skyddstullar.
Tyvärr har utvecklingen, inte minst i samband med hanteringen av finanskrisen, gått åt fel håll i många av medlemsländerna. Därför är det positivt om Sveriges ordförandeskap i EU blir ett ordförandeskap i tillväxtens och rörlighetens tecken. Fri rörlighet är inte att konkurrera med låga löner, det är att underlätta för en arbetslös 22-åring från Nyköping att söka ett serveringsjobb i Nyhavn. Utan en fungerade tillväxtpolitik minskar de möjligheterna.
Inte ens Fredrik Reinfeldt och Anders Borg behöver en fungerande Lissabonstrategi mer än Europas unga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om