Dags att rösta för första gången
Att få rösträtt är ett steg in i vuxenvärlden som kan medföra en hel del funderande. S.N.U.S. har talat med fyra förstagångsväljare i Nyköping för att höra deras tankar inför valet.
Frågorna är många, och svaren är olika, beroende på till vilket parti man ställer dem, så det är inte alltid helt lätt att veta hur man ska rösta.
För Peter Johansson-Bergholtz och Alexander Tellné är dock situationen inget problem.
Jag har vetat sedan länge vilket parti jag ska rösta på. För mig finns det bara ett alternativ som verkar bra, och som stämmer riktigt väl överens med mina politiska värderingar, säger Alexander, som tog studenten från Gripenskolans naturvetenskapliga program förra sommaren.
För Peter är det nästan likadant.
Jag har sedan länge varit politiskt intresserad, och har en ganska fast politisk ståndpunkt, så för min del är det inte något särskilt svårt val. För att vara på den säkra sidan har jag gjort en del efterforskningar, mest i detaljfrågor, och mitt val är en sorts logisk slutledning av vilket parti som, enligt mina värderingar, har de rimligaste åsikterna, säger Peter, som gå tredje året på Gripenskolans naturvetenskapliga program. Han tillägger att det dock inte finns något parti som helt överensstämmer med hans tankar om politik.
Therese Kellner tycker inte att det varit helt lätt att ta ställning inför valet.
Jag tycker att det är lite svårt, av den anledningen att partierna mest inriktar sig på sakfrågor i samband med valet, istället för att ge väljarna en bra bild av de ideologier de olika partierna representerar, berättar Therese, som går tredje året på Tessinskolans estetiska program.
Alexander Söderlund har befunnit sig i en liknande situation, men tror att han nu har bestämt sig.
Jag har velat lite fram och tillbaka mellan två partier. Jag tror inte att partierna kommer att hålla alla sina vallöften när valet väl är över, så jag försöker att gå på den information jag har fått om partiernas ideologier, och sedan jämföra dem med mina egna åsikter. Dessutom är det en del taktik inblandat i mitt val, berättar Alexander, som går andra året på Gripenskolans tekniska program.
Det faktum att de olika partierna genomför större, dyrare och mer omfattande valkampanjer inför varje val, är något som både Therese och Peter är negativt inställda till.
Det ska inte vara så att de partier som har de fetaste plånböckerna ska ha störst chans att vinna valet, påpekar Therese.
Nej, det är alldeles för populistiskt. Man borde se mer till partiernas ideologiska grunder, än till vem som har den mest massiva reklamkampanjen, avslutar Peter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!