Dags för picknick

Strunta i smulor och disk. Njut av naturens dofter och färger. Dags att lämna vardagskraven hemma och gå på picknick! Supersnabbisen, vardagskorgen eller lyxvarianten vilken väljer du?

Övrigt2006-06-02 09:20
V isst är det skönt att flytta ut middagsbordet i gröngräset. Inte nog med att det är mysigt maten smakar dessutom dubbelt så gott!
Men om Bo Lindahl, kökslärare på Nyköpings Hotell- och Restaurangskola, får bestämma lämnar vi plastmuggarna hemma:
Plast är varken trevligt eller ekologiskt. Dessutom smakar det inte gott! tycker han, som föredrar att packa ned rustika glas och riktiga bestick.
Och så ska det vara en röd och vit-rutig duk, så är det bara!
Bo Lindahl är van att packa picknick-korgar efter 22 år som krögare på Tullgarns slott. I dag hjälper han oss med tre lättfixade och fräscha förslag:

Supersnabbisen
Grillkyckling med salladsmix
Sväng förbi snabbköpet och kasta ned följande i korgen:
En grillkyckling, en färdigmixad sallad i påse, en dressing på flaska, ett nybakt valnöts- eller olivbröd, en bit ost och en knippa rädisor. Klart!!!
Dryck: Mineralvatten med smak av citron eller grape.
Tips: Ta med den tomma korgen till jobbet. Stäm träff med en kompis i en av stans parker direkt efter arbetsdagens slut. Fyll korgen i en butik på vägen till parken! Ett snabbt och mysigt sätt att ses, utan en massa tidskrävande förberedelser!

Vardagskorgen
Färskpotatissallad med bayonneskinka
4 personer)
200 g bayonneskinka
ett halvt huvud isbergssallad
1/2 dl rossisallat
1 riven morot
1 knippa rädisor, skurna i halvor
1 rödlök, i skivor
8 kalla, kokta färskpotatisar
Dressing:
1 dl lätt crème fraîche
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
lite salt
lite svartpeppar

Blanda ingredienserna till dressingen. Ställt kallt, medan du gör salladen.
Riv salladen i småbitar och lägg i en skål (gärna med lock). Lägg ned resten av grönsakerna. Strimla skinkan och skiva potatisen. Lägg ovanpå grönsaksbädden, och häll dressingen över. Servera med miniknäckebröd (sesam) som tillbehör.
Efterrätt: Jordgubbar och honungsmelon, skurna i färdiga munsbitar.
Dryck: Lättdryck med äppelsmak.
Tips: Det här är en bra familjemåltid du lätt hinner fixa efter jobbet. Dra iväg med korg och ungar till skogen, lekparken eller vart du vill. Obs: Risk för önskemål om snabb repris!

Lyxvarianten
Lax- och avocadomacka
2 personer, förrätt)
4 skivor rökt lax
1 avocado
1 rödlök
5 msk gräddfil
2 msk löjrom
4 skivor landgångsbröd

Finhacka rödlöken och blanda den med gräddfil och löjrom. Rosta brödet. Skala avocadon och skiva tunt. Bred gräddfilsröran på brödet, lägg på lax och avocado, garnera med tunna rödlöksringar. Lägg i bred, låg burk med tättslutande lock!

Vårfräsch potatissallad med pastrami
2 personer, huvudrätt)
3 hg kokt, kall, skalad potatis
1/2 knippa rädisor
1/2 gul lök
1/2 dl hackad persilja
1 1/2 msk citronsaft
1 1/2 msk solrosolja
1 tsk körvel
1/2 tsk örtsalt
lite svartpeppar

Tärna potatisen. Skiva rädisorna. Lägg upp fint i en skål. Vispa ihop olja, citronsaft och kryddor och häll i.
Serveras gärna med cornichons som tillbehör (små, franska, inlagda delikatessgurkor) och tunnskivad pastrami.
Efterrätt: Lite cremig gorgonzola med jordgubbar smakar ljuvligt. Avsluta med kaffe och en bit mörk kvalitetschoklad, och din lyxmiddag är fulländad.
Dryck genom hela måltiden: Fruktigt, friskt rosévin och naturellt mineralvatten.

Frestad? Gå då hem och packa korgen full, bjud med mormor, flickvännen eller barnens lekkompisar, stick iväg och njut!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om