Dåligt klimat

Övrigt2005-05-09 17:00
!Förutsättningarna borde vara de bästa tänkbara. Men när Svenskt Näringsliv för femte året i rad rangordnar företagsklimatet i landets kommuner visar det sig att Nyköping, Oxelösund, Gnesta och Trosa fortsätter att placera sig långt ner i tabellen. En närmare granskning visar att de har en sak gemensamt, fyra röda kommunledningar med en dålig attityd till företagande.
Oxelösund ligger i en klass för sig och har fallit ytterligare 11 placeringar till 256:e plats. Trots ett bra läge med goda kommunikationer och en kommunalskatt som ligger under genomsnittet är Oxelösund näst sämst i landet på nyföretagande. Och bara tre kommuner har färre företag än kuststaden. Svenskt Näringsliv mäter i samarbete med SCB både hårda och mjuka data som byråkrati och attityder, bland såväl politiker, tjänstemän och allmänhet. Företag som vill etablera sig i Oxelösund tvingas stångas inte bara mot politikerna utan även mot tjänstemännens attityder. Bara 10 kommuner i landet har fler kommunala regler, mer byråkrati och ger sämre service till företagen. Ändå blir kommunledningen lika förvånad varje gång som företag som Kuusakoski och Danexport drar sig ur i Oxelösund, samtidigt som privata förskolor kämpar för sin överlevnad i konkurrens med den kommunala barnomsorgen.

Av de fyra Sörmlandskommunerna är det bara Trosa som klättrar några pinnhål från ett redan uselt utgångsläge, från 191 till 146:e plats. Före maktskiftet i Trosa 2002 rankades kommunen på 28:e plats. På samma gång som kommunen är bland de bästa i landet på entreprenader har den osunda konkurrensen från kommunen ökat dramatiskt under Tidlund-tiden. Inte heller Nyköping som satsar hårt på marknadsföring och befolkningstillväxt, lyckas attrahera företagen utan har fallit ner till 94:e plats. Särskilt ljust ser det inte heller ut från Gnestas horisont som har dalat till 180:e plats.
Kommuner som går framåt, exempelvis Strängnäs och Vingåker, är de som arbetar aktivt med att förbättra företagsklimatet. Kommunledningar som inte förstår företagens betydelse för tillväxt och välfärd gör inte sitt jobb.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om