Venstre, som är det största borgerliga partiet i Danmark, lyckades redan 2001 göra vad de nya Moderaterna gjorde 2006. Med ett stort kliv mot mitten och en förändrad politisk retorik knep de regeringsmakten från Socialdemokraterna.
En urstark ekonomi gav en bra start. Arbetslösheten var närmast obefintlig och näringslivets hjul snurrade snabbare än någonsin. Men i stället för att spara i ladorna eldades konjunkturen på av statliga stimulanser. När finanskrisen slog till vände läget tvärt och skapade stora problem i statsfinanserna. För det straffas regeringen nu hårt.
Kontrasten mot den svenska Alliansen kunde knappast varit större.
Valresultatet sätter punkt för regeringen, men också för Dansk Folkepartis tid som stödparti. Partiet har de senaste tio åren varit enormt framgångsrikt i sin politiska gärning. Att invandrare och danskar ska ha olika rättigheter är i Danmark ingen extremåsikt, utan delas av båda de största partierna och en kompakt majoritet i folketinget. Olika åldersgränser för giftermål beroende på härkomst och olika bidragsnivåer för nyanlända och infödda kommer bestå även efter regeringsskiftet.
Dansk Folkeparti har tvingats till närmast absurda förslag för att fortsätta förnya sig, som att utrusta alla pensionärer med pepparspray för att skydda dem mot invandrad kriminalitet.
Partiet har snubblat på sina egna framgångar. Till slut blev det för mycket.
Nu väntar en spännande tid. För att bilda regering ska Socialdemokraterna inte bara komma överens med syskonpartier till vänster, utan även med det blå Radikale Venstre. Lägre skatt, framförallt i de högre inkomstskikten, samt hårdare budgetdisciplin står på deras dagordning. Hur det ska gå ihop med klassisk socialdemokratisk politik är ännu oklart. Tipset är därför att de politiska förändringarna blir relativt milda.
Att den borgerliga regeringen efter tio år vid makten lämnar över ett land som fortfarande har en av världens högsta skatter och omfattande välfärd bidrar naturligtvis. Endast invandringspolitiken har sett stora förändringar, och där väntar ju ingen kursändring.
Med Dansk Folkeparti överbord har Danmark all möjlighet att förbättra sitt internationella anseende. Men vad kommer valresultatet betyda för den faktiska politiken?
Den frågan hänger ännu i luften.
Dansk Folkeparti föll på sin egen framgång
Danmark har vänt blad. Efter tio år vid makten röstades de borgerliga bort för att ersättas av landets första kvinnliga statsminister, socialdemokraten Helle Thorning Schmidt. Likt de svenska socialdemokraterna, för två val sedan, var den danska regeringen trött och slutkörd på idéer. Makten sög musten ur politiken. Nu har en ny politisk era inletts i Danmark.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!