Dansparet Daniell och Milian siktar högt

Att dansa är att leva Så lyder Nyköpings Dansförenings slogan. S.N.U.S. besökte en av föreningens kursdagar och bjöds på en resa i tiden, tillbaka till buggens glansdagar. Vi fick även träffa ett par som kanske kommer att vara en del av buggens framtid.

Övrigt2003-02-02 21:13
Sex dygn och 20 timmar i veckan är Långbergsskolans gymnastiksal inget annat än just en gymnastiksal. Under de resterande fyra timmarna genomgår den dock en häpnadsväckande förvandling. Då besöks den nämligen av Nyköpings Dansförening. Ur högtalarna stiger då buggdoftande toner och salen fylls av ungdomar, skratt och glada föräldrar.
Nyköpings Dansförening bildades 1981, med syfte att få barn och ungdomar att umgås på ett naturligt och jämlikt sätt.
Det är ett bra sätt för ungdomar att umgås på. Man rör på sig och lär sig att träffas på lika villkor, menar Susanne Stålberg, föreningens ordförande.
Hon tror också att dansen kan spela stor roll i ett drogpreventivt sammanhang.
Ja, genom att dansa blir man säker i sig själv och jag tror därför att man, när man blir äldre och börjar gå på fester, vågar ta kontakt med främmande människor utan att först berusa sig med alkohol, säger Susanne Stålberg.

Sedan starten har föreningen växt betydligt och har i dag cirka 70 medlemmar, med varierande erfarenhet av dans. Vissa är nybörjare, andra tävlar i SM.
I förhållande till klubbens storlek har vi faktiskt uppnått mycket goda resultat på tävlingsarenorna, främst nationellt, men också i viss mån internationellt. Vi har, under flera år haft deltagande par och trios i SM och dessutom deltagit med par i VM, berättar Susanne Stålberg.

Kursverksamheten, som vanligtvis bedrivs i Långbergsskolans gymnastiksal, men som under våren ska flyttas till Nicolaiskolan på grund av en


ombyggnad, består av fyra buggkurser på olika nivåer från nybörjare till tävlingsgrupp. Det finns också möjlighet att få prova på andra danser, t ex Boogie Woogie och Rockn Roll. Trots att Nyköpings Dansförening är tänkt som en förening för barn och ungdomar, varierar medlemmarnas ålder från cirka sju år och upp till vuxen ålder. Susanne Stålberg tycker inte att kursdeltagarnas ålder är särskilt viktig.
Nej, det viktigaste är egentligen att man upptäcker dansen. Vi ägnar oss inte åt att träna vuxna, men självklart får man dansa med oss även om man är vuxen. Just att man kan umgås över åldersgränserna är ju en del av dansens charm, förklarar Susanne Stålberg.

Ett par som nyligen har upptäckt dansen är Daniell Tholander från Buskhyttan och Milian Nelzén från Nyköping. Med sina 9 och 8 år är de yngst i truppen.
Det var inte länge sen vi började dansa, berättar de.
Båda såg en annons för ungefär ett år sen och vågade sig på att gå. De träffades, dansade ihop några gånger och insåg att de var ett bra danspar. Sedan dess har de dansat ihop på tävlingar och kommit etta på tre stycken. De har även försökt sig på en större tävling i Stockholm men slutade där på en delad 30:e plats. Båda tycker att det är jätteroligt att dansa och vill fortsätta.
Jag vill komma till det högsta stadiet, säger Milian. För Daniell verkar det inte vara så viktigt. Så länge hon får dansa och tävla.
Utöver kursverksamheten anordnar Nyköpings Dansförening årligt återkommande dansläger för tävlingsdansarna och ett klubbmästerskap, för att förbereda klubbens medlemmar för större tävlingar. Hur det går för Daniell och Milian kan bara framtiden säga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om