Danuta sitter sällan still

Jag älskar att jobba, säger Danuta Malara, ägare av kaféet och delikatessbutiken Danutas i Nyköping.

Övrigt2007-09-12 17:04
Hon säger det i språnget mellan en varuleverans och en ringande telefon. Trots att lunchrushen är förbi finns det massor av saker att göra. Leveransen med polska delikatesser korvar, ostar, saft och surdegsbröd måste lastas upp, papper ska undertecknas och strökunder betjänas.
Under tiden kommer stammisen Margareta fram för att hälla på lite kaffe. Hon säger att hon numera bor i Södertälje men brukar komma hit i alla fall. För att träffa människor och hjälpa till lite grann.
 Det här är ett jättebra ställe. Jag kan sitta här en hel dag och titta på de som kommer in. Det är både svenskar och polacker.
Danuta är tillbaka. Var var vi någonstans?
Hon berättar att hon växte upp på landsbygden i södra Polen, där hon gick en restaurangskola. 1976 åkte hon till Sverige på semester.
 Men jag bestämde mig för att stanna. Efter två månader hade jag jobb.
Det var på Fasana, Nyköpings första pizzeria. Där arbetade hon i hela 25 år, med undantag för de två år som hon serverade på en kinesisk restaurang.
Under tiden föddes hennes två barn, Magda som nu är 21 och pluggar i Kalmar och sonen Mikael som är 15 och bor hemma. Han brukar hjälpa till i butiken.
 Det är en jättefin kille. Väldigt omtänksam och hjälpsam, säger Danuta.
Och visst behövs kan det lite hjälp ibland. Även om det går bra att sköta stället själv.
Danuta startade företaget tillsammans med en kompanjon för 2,5 år sedan, men driver det sedan en tid tillbaka på egen hand. Tills för alldeles nyligen hette caféet Anadanas, men nu har det nya namnet klistrats fast på fönsterrutorna.
 Jag tycker om att jobba åt mig själv och bestämma hur jag vill. Är det mycket folk kan jag hålla uppe lite längre, är det tomt kan jag stänga.
Det bästa med jobbet är den sociala delen. Till och med när hon har stängt för dagen brukar hon sitta kvar på fiket och umgås med sina vänner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om