Därför är elpriset så högt

Den dyrare elen beror framför allt på två saker. Dels har kylan lett till en högre förbrukning, dels är det brist på vatten i kraftverkens magasin, vilket har lett till en exceptionell prisökning under hösten och vintern.

Övrigt2003-01-03 23:14
Men all historik och statistik pekar på att priserna inte kommer att ligga kvar på de här nivåerna utan att de sjunker igen till våren, säger Gert Honnér, informationschef på Vattenfall.
De konsumenter som berörs av de höjda elpriserna är de som har rörliga avtal eller avtal som gäller tillsvidare, och oftast är tillsvidareavtalet det dyraste alternativet.
När det gäller tillsvidareavtalet har, enligt Honnér, priset gått från 35 öre per kWh till nuvarande 57 öre. För en lägenhetsinnehavare som förbrukar runt 2 000 kWh per år skulle det innebära en höjning med cirka 400 kronor per år.

För en villaägare med en förbrukning på 20 000 kWh per år skulle det betyda en ökning med 4 000 kronor per år.
Men då ska man komma ihåg att det här är en tillfällig höjning som alltså inte sträcker sig över hela året, utan endast en del av året när det är vattenbrist. Därför blir också den egentliga kostnadsökningen per år mindre, säger Gert Honnér.
Men något som är positivt med de höga elpriserna är att risken för elbrist har minskat.
Om det är elbrist och priserna går upp ger det incitament att spara på elen och det tjänar alla på, säger Peter Bennisch, avdelningsdirektör för Miljö och kvalitet på Konsumentverket.
Vi slösar på el och det är inte bara entydigt att priset ska vara lågt för oss konsumenter, utan det måste finnas en koppling till tillgången. Är el en bristvara får vi betala ett högre pris.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om