Därför lägger Oxelösund ned gymnasiet

Det är Tapio Kantokoskis fri-skola som tvingar Oxelösunds kommun att lägga ned gymnasiet. Det menar kommunalrådet Benita Vikström (s). En överdrift av guds nåde, kontrar Agneta Rönn (m).

Övrigt2003-09-19 23:07
Socialdemokraterna i Oxelösund har sett Tapio Kantokoskis gymnasiefriskola som ett rött skynke allt sedan starten för drygt ett år sedan. Nu går Benita Vikström ett steg längre. Hon menar att den kommunala gymnasieskolan sannolikt tvingas bli skrotad på grund av friskolan.
Friskolan skapar ett ekonomiskt kaos för oss. Vi får dubbla kostnader och dubbla skolorganisationer.

Kommunens gymnasieskola har under många år brottats med bekymmer att locka elever. Tapio Kantokoskis friskola har i dag drygt trettio elever, som enbart studerar el- och teknikprogrammet.
Benita Vikström är tveksam till om friskolor över huvud taget tillför något när kommunen tvingas dra ner och kvar bli samma utbud fast i form av friskola. Vart har då valfriheten och mångfalden tagit vägen, undrar hon.
Att konkurrens sporrar är inte skäl nog.
Vi kan inte upprätthålla någon konkurrens. Att bygga upp en parallell organisation och konkurrera, när en friskola väl är etablerad, gör att vi får ytterligare kostnader.

Att Kantokoskis friskola är roten till gymnasiets bekymmer stämmer inte, menar utbildningsnämndens andra vice ordförande Agneta Rönn som inte ger mycket för kommunalrådets kritik.
Det är en överdrift av guds nåde. Det är ju inte Tapio Kantokoskis fel att Oxelösunds elever väljer Nyköping före Breviksskolan.

Hon anser att det är bra med både kommunala och friskolor och att mångfalden berikar kuststaden. Dessutom visar Oxelösund upp en företagsvänlig sida genom att uppmuntra entreprenörer som Kantokoski.
Vi ska istället vara glada över att han drog igång en friskola, säger Agneta Rönn.
Tapio Kantokoski tar illa vid sig av kritiken från kommunalrådet.

När det gäller metallåtervinningsföretaget Kuusakoski så vill socialdemokraterna hjälpa dem ekonomiskt att komma igång. Även jag börjar ju tillföra företagsamhet och har i dag elva personer anställda. Men jag motarbetas istället.
Det är inget personligt mot honom, säger Benita Vikström.
Tommy Kägo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om