Därför ökar sjukvårdskostnaderna

Från lindring och tröst till effektiv vård långt upp i åldrarna. Så har kraven på den svenska sjukvården förändrats under de senaste decennierna. Det är också den största enskilda orsaken till sjukvårdens ekonomiska kris.

Övrigt2004-01-13 15:42
Vad är det egentligen som hänt inom svensk sjukvård? Varför räcker inte resurserna till det som de gjorde tidigare? Vart tar pengarna vägen?

Den viktigaste orsaken till att sjuvården blivit så mycket dyrare är att det går att hjälpa allt fler och allt äldre patienter, säger Nina Rehnvist, chef för SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering. SBU har uppdraget att ta reda på hur sjukvårdens resurser används och hur de kan användas på effektivast möjliga sätt.

Nina Rehnqvist pekar på svåra sjukdomar som cancer och hjärtinfarkter.

För bara några decennier sedan kunde man ofta bara lindra och trösta de patienter som drabbades. I dag har den medicinsk-tekniska utvecklingen gjort att de flesta kan behandlas också långt upp i åldrarna.

Den medicinsk-tekniska utvecklingen som tog fart under 1970-talet går numera sekundsnabbt.

Se bara på gråstarr-operationerna. Det som förr var en besvärlig operation med lång vårdtid är i dag ett relativt enkelt ingrepp. Patienten kan dessutom gå hem direkt efteråt.

Kostnaden för varje enskild gråstarr-operation har genom förenklingen också förbilligats.

Men eftersom så många fler har behov av en sådan operation har kostnaderna ändå ökat, säger Nina Rehnqvist.

Nina Rehnqvist menar att strukturförändringar av vården är nödvändiga.

Det går inte att återvända till äldre tiders sjukvård om man vill ha riktigt god sjukvård. Den nära sjukvården ska klara de stora befolkningsgruppernas vård. Patienter med kroniska sjukdomar ska ha vården lättillgänglig.

Däremot måste patienter med ovanligare och svårare tillstånd åka längre för att få så god vård som möjligt.
Det finns ingen möjlighet att ha bästa möjliga tekniska utrustning och bästa möjliga expertis på varje lokalt sjukhus. Är en doktor i Västerås bäst på just din sjukdom eller åkomma är det naturligtvis till honom du ska, säger Nina Rehnqvist.

Det finns dock fler orsaker till de stora fördyringarna av svensk sjukvård:
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om