De byggde en stig fylld med gruvhistoria

Gruvstigen på Hållet är klar. Här finns 600 meter historia att ta till sig på hundpromenaden eller utflykten med förskolan. – Vi hjälper folk att upptäcka saker som de inte sett annars, säger projektledaren Bjarne Tutturen.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-09-30 06:00

Nyköpings nyaste attraktion är en berättelse om forna tiders gruvdrift. Från medeltiden och in på 1800-talet var Nyköping en betydande gruvstad med ett stort antal gruvor. De flesta har fyllts igen och kan bara anas.

Men Gustav Adolfs silvergruva på Hållet har bevarats öppen – den är huvudattraktion på den nyanlagda gruvstigen som invigs till helgen.

Projektgruppen Hållets gruvor har lagt timmar och åter timmar för att göra den spännande gruvhistorien enkelt tillgänglig för allmänheten. Den inhägnade silvergruvan öppnas och det blir möjligt för allmänheten att gå ner via en nybyggd trappa och få närkontakt med gruvan.

– Vi kommer att kunna se rakt in i gruvgången, berättar Bengt Sjögren från Nyköpings hembygdsförening, en av de många ideella krafter som arbetat med gruvstigen.

I Gustav Adolfsgruvan bröts silvermalm ända fram till början av 1800-talet. I de övriga gruvorna bröts järn. Gruvhålen på Hållet lades igen med fyllnadsmassor då E4 och områdena Stenkulla/Rosenkälla byggdes på 1960-talet.

Längs den nyanlagda gruvstigen finns nu 13 informationstavlor som berättar den historia som förmodligen är rätt okänd för de flesta Nyköpingsbor. Texterna berättar hur man hittade malmfyndigheter, hur malmen bröts och vad den användes till.

Vid lördagens invigning kommer Nyköpings Stads Teater att spela upp en historisk episod och projektgruppen guidar längs stigen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!