De fixar valet i Gnesta: "Det här känns viktigt"

Drygt 40 personer jobbar med att ta emot och räkna röster på valdagen i Gnesta.– Det här känns viktigt, konstaterar valsamordnaren Anita Johansson.

Förtidsröstningen startade den 22 augusti, men omkring hälften av väljarna lägger sin röst på valdagen den 9 september.

Förtidsröstningen startade den 22 augusti, men omkring hälften av väljarna lägger sin röst på valdagen den 9 september.

Foto:

Övrigt2018-09-05 20:00

Valrörelsen är inne i sitt allra mest intensiva skede och det är svårt att undgå alla debatter, utfrågningar, valstugor och affischer. Själva röstningen tar för de flesta inte mer än ett par minuter. Andra har jobbat med valet i flera månader.

– Det här är jätteroligt, och det känns viktigt. Jag är gammal pensionerad chef så jag gillar att organisera saker, säger Anita Johansson, som är valsamordnare i Gnesta.

[fakta nr="1"]

Kristina Karlsson, som jobbar på medborgarkontoret till vardags, håller med.

– Det är jätteintressant och jag har lärt mig massor. Allt från hur budröstning går till, när vi åker hem till personer som inte kan ta sig till vallokalen, till hur viktigt det är att valsedlarna står i rätt ordning, säger hon.

De är överens om att röstmottagningen och allt praktiskt arbete kring valet är en viktig del av den demokratiska processen, och att allt måste göras noggrant och skötas på rätt sätt.

– Många väljare säger också att det är extra viktigt att rösta i år. Det har varit flera äldre herrar inne här och röstat för första gången någonsin, berättar Anita Johansson vid förtidsröstningen på biblioteket.

En nyhet inför årets val är att sedelräknare kommer att användas när rösterna ska räknas på söndagskvällen, alltså samma typ av apparater som används för att räkna pengar. Förhoppningsvis kommer det att spara mycket tid.

Sex personer har arbetat med förberedelserna i Gnesta, och med förtidsröstningen. På valdagen kommer ytterligare 42 personer in, fördelat på de sju valdistrikten i kommunen. En av dem är Monica Johansson, som gör sitt femte val som röstmottagare. I år är hon ordförande för valdistriktet Freja.

– Jag tycker att det är roligt, det är så annorlunda mot det man gör till vardags, säger hon.

Sune Åkerlind tar emot röster i Björnlunda.

– Visst är det hedersamt att vara med och se till att allt går rätt till. Det kan bli lite stressigt under räkningen på kvällen, men det är rätt trevligt också, säger han.

Så många får rösta

Antal röstberättigade i kommunalvalet, enligt valmyndigheten:

Gnesta: 8 581 personer

Trosa: 10 281 personer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om