De flesta är förberedda

Vi tar alltid upp frågan med en person som vi misstänker lider av ätstörningar. Det är inte lätta saker men vi försöker att inte blunda för det, säger Sonja Ek, verksamhetsansvarig och personlig tränare på Hälsomagasinet.

Övrigt2006-04-19 23:47
Om en instruktör själv skulle vara sjuk av ätstörningar stängs han eller hon av, men däremot inte en person som kommer för att träna.
I så fall tränar man bara på annat håll. Vi försöker istället föra in dem på annan typ av träning, kanske lättare styrketräning en till två gånger i veckan.
Friskis och svettis riksorganisation har nyligen tagit fram en policy för hur man ska göra om någon med ätstörning kommer och tränar. Sedan jul finns den tillgänglig för alla funktionärer.
Vi ska visa att vi bryr oss och ta kontakt med den som är sjuk. Fråga hur de mår och säga att vi upplever det som att de tränar för mycket. Vi kan inte tvinga någon att sluta träna men vi rekommenderar dem att inte göra det och hänvisar dem till olika hemsidor där de kan få mer hjälp, säger Malin Lind, verksamhetsansvarig på Friskis och svettis.

En gympaledare eller gyminstruktör med ätstörningar blir avstängd direkt.
Det är inte bra att vara alltför mager som ledare, det sänder inga bra signaler.
Även på CMS träning och hälsa skulle man prata med en person som man upptäcker har ätstörningar, men det är ett ytterst sällsynt fenomen, enligt träningsansvarig Ellenor Gustavsson.
Vi lär känna våra medlemmar rätt bra. Det är klart att folk är intresserade av att gå ner i vikt men ingen har anorexia här vad jag känner till.
På Sunlight har man inte några nedskrivna rutiner för hur man hanterar personer med ätstörningar som tränar för mycket, men man upplever att man har god koll på de som går och tränar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om