De hämtar kunskaper om Sydafrika
Den 7 oktober lyfter planet till London för vidare färd till Sydafrika. På planet finns fyra förväntansfulla Nyköpingsbor, lärarna Mathias Demetriades och Mattias Thorell, programrektorn Anna Hedeklint och utvecklingsledaren vid Nyköpings kommun, Inger Nylén.
Det blir spännande, säger de fyra där vi samtalar om resan i ett konferensrum i Gripenskolan.
De två studieveckorna, den Globala resan, är en del av den Globala skolan och sker i Sidas regi. Med finns också skolfolk och kommunfolk från sex andra orter i landet. Målet är Port Shepstone elva mil söder om Durban. Där ska gruppen studera det sydafrikanska samhället enligt olika tema och även besöka och bo i olika byar på landsbygden.
Tanken är att vi ska knyta kontakter, både i Sydafrika och med de andra deltagarna från Sverige, som kan användas framöver i olika projekt, berättar Inger Nylén.
För lärarna innebär det här en fortbildning, säger Mathias Demetriades. Vi kan använda det i utbildningen. Det är en styrka att ha varit där.
Vid Gripenskolan finns en u-landskurs dit Tanzaniaprojektet vid skolan är knutet. Gripenskolan har ju ett datorprojekt i landet. Tanken är att även Sydafrikaresan och erfarenheterna och lärdomarna därifrån ska ingå i U-landskursen.
Resultatet av resan ska vara ett ömsesidigt utbyte. Gruppdeltagarna ska lära sig något liksom lära ut. Och i Sydafrika har förberedelserna pågått intensivt för att allt ska ske så smidigt som möjligt.
Förberedelserna har pågått i månader, förklarar Mattias Thorell. Arrangörerna har tittat på säkerhet, tränat första hjälpen och lärt sig vad svensk kultur är.
Det blir studiebesök och intervjuer och de olika temagrupperna har fått skriva en rapport om vad de önskar ta del av. De olika temana är demokratifrågor, näringsliv, hälsofrågor, naturvård. Dessutom kommer det in utbildning i alla teman.
En stor fråga i Sydafrika är hiv/aids. Vid en av de två förberedande träffarna berättade Jan-Erik Morfelt, läkare med specialiteten hiv/aids och grundare av Noaks Ark, om bromsmediciner.
Intressant är att ta reda på vad exempelvis kyrkan gör för att motverka aids, säger Mathias Demetriades.
Varför Sydafrika som resmål?
Det fanns flera mål att välja mellan, men kontrasterna i Sydafrika mellan det moderna samhället och landsbygden är spännande, säger Anna Hedeklint. Det är ett nytt land som utvecklas.
Efter hemkomsten ska grupperna skriva en rapport om lärdomarna.
Kanske kan vi också ordna en Afrikaträff på skolan tillsammans med Tanzaniagruppen, funderar Mathias. Kanske kan vi ha träffar mellan alla skolorna i Sverige som är med.
Visst är vi förväntansfulla och lite spända, säger de fyra som väntat ett och ett halvt år på att resan ska genomföras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!