De hämtar varor från Polen

Anna Irenasdotter och Danuta Malara ska slå ett slag för polsk mat. I nästa vecka åker de till Polen för att hämta delikatesser till sin snart öppnade delikatessaffär med kafé. Men först måste vi ha ett godkännande från kommunen av ventilationsanläggningen, förklarar Anna Irenasdotter.

Övrigt2005-02-04 16:31
I tre månader har de två arbetat med lokalen på Östra kyrkogatan i Nyköping.
Det tog lång tid innan vi hittade en lokal. Vi har haft idén till vårt delikatesskafé i drygt ett år.

Danuta håller på att städa. Lokalen är i stort sett färdig. Väggarna är målade och en vägg har fått en diskret dekoration. Möblerna av ek har de två designat själva och gjort. Det framkommer senare under samtalet att en snickare varit inkopplad på själva hantverket. I ett hörn har de gjort en konstgjord öppen spis och mittemot den förbereds för delikatesserna.
Vilka är de då, dessa två som vågar satsa på en sådan här rörelse i restaurangtäta Nyköping?
Danuta har arbetat inom restaurangbranschen i Nyköping i 25 år. Anna har jobbat inom handeln och bott i Stockholm i 20 år. Hon kom till Sverige för 23 år sedan.
Jag har jobbat med det mesta inom servicebranschen, säger Anna.
Anna har utbildat sig till friskvårdsterapeut och tycker det här med mat är både viktigt och nödvändigt i de sammanhangen. Det handlar ju om hälsan. De två träffades på ett kafé hos Komvux. Anna bodde då i Nyköping och pendlade till Stockholm för sin utbildning till terapeut.

För bägge är det här att jobba med människor viktigt.
Att ha en specialitet i sitt företagande anser de båda vara nödvändigt. I det här fallet blir det då delikatesser och många av dem från Polen. Anna pratar lyriskt om en inlagd paprika och vägrar naturligtvis att avslöja receptet.
Vi slaktade och det fanns alltid korv hemma, säger Anna. Vi har den traditionen med oss. Polen är korvens hemland nummer ett, tycker jag.
För att klara sitt företagande har det gått starta-eget-kurs. Anna hade också i utbildningen till friskvårdsterapeut med kurs i eget företagande.
Vi har en bra revisor, säger de. Redovisning är den svåraste biten. Vi räknar med att det blir tufft.

Det har varit mycket jobb hittills och det blir mycket jobb framöver. Det räknar de med. Nu gäller städning, inköpstur till Polen och godkänd ventilation, så ska de vara igång.
Vi har fått ett muntligt godkännande av kommunen, säger Anna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om