De har redan Söder i hjärtat
Bandyspelaren Kalle Spjuth och handbollskillen Lukas Karlsson har många likheter. Båda två är bördiga från syd-östra Sörmland. Båda är små, snabba och målfarliga. Båda är etablerade i den anrika Stockholmsklubben Hammarby IF.
SN träffar dem över en lunch på Restaurang Kvarnen vid Medborgarplatsen i Stockholm. Ett klassiskt Hammarbyhak där fansen sammanstrålar innan match. Trots att båda bor på Söder och spelar i samma klubb har de ingen närmare kontakt. Lagen samarbetar inte mycket.
Vi delar klubbmärke, men mer är det inte, säger Lukas Karlsson.
Enda gången de gjort något gemensamt var en frågesportstävling mellan lagen.
Det var nu i julas, på annandagen, berättar Kalle Spjut.
Fotbollen, som har säsong när de andra inte spelar, är helt fristående. Och ishockeyn har nästan ingen publik alls. Men bandyn och handbollen har ett visst samarbete.
Är det så att vi spelar samtidigt brukar vi byta dag, berättar Lukas.
Och så tror jag att om vi spelar samma dag så får man gå in för halva priset om man visar upp en biljett från den andra matchen.
Det hände senaste gången i januari i år.
Allt samarbete har försvårats, då de är fristående föreningar sedan fem år tillbaka. Men de delar fans, både i Stockholm och runt om i landet.
De finns överallt, säger Kalle.
Det var rätt kul när vi spelade i Lund och de stod och skrek Hammarby! på bred skånska, fortsätter Lukas.
Det är inte ofta de går och ser någon annan Hammarbymatch. Det är svårt att hitta tider och båda säger sig också vara rätt ointresserade av sport. De har trots allt rätt bra koll och kan se vissa skillnader.
Bandyn är väl lite mer drag. Det är utomhus, bandyportfölj och hela familjen. Och så finns ju alltid gänget i bar överkropp, säger Lukas och skrattar.
Båda bor på Söder, mitt i föreningens hjärta, men kan trots det röra sig ganska lugnt på stan.
Det händer inte så ofta någon kommer fram och snackar. Vi har ju visir när vi spelar så det kanske inte är så många som känner igen en, säger Kalle.
Kan vara någon gång efter en stormatch kanske, annars är det rätt lugnt, säger Lukas.
Söder har ändrats en hel del och många fans har flyttat. De flesta bor nog söder om Söder i dag. Men det är klart, skulle man gå ner hit eller till Gröne Jägaren (ett annat stamställe för fansen) så skulle det nog komma fram en hel del och snacka eller berätta hur man skulle spela.
Nu händer inte det så ofta. Under säsong blir det inte många utekvällar.
Det är ju inte så att man går och sätter sig på Zinkens krog (nära Zinkensdamms IP där bandysupportrarna samlas) efter match, säger Kalle.
Ingen av dem kan tänka sig att spela i någon annan klubb,
i alla fall inte i Sverige. En stor del i det har nog fansen.
Det enda de begär är att vi ska tacka dem efter match, även när vi har förlorat, säger Kalle Spjuth. Det kunde jag inte tänka mig när jag kom hit. Jag trodde inte de ville se oss då. Vi glömde det en gång förra året, och det fick vi mycket skit för efteråt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!